2022. június 11., 08:56

Austin: Kína Tajvan közelében folytatott katonai tevékenysége destabilizálja a térséget

Kína Tajvan közelében folytatott katonai tevékenysége provokatív, és destabilizálja a térséget - mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a "Sangri-la Párbeszéd" nevű biztonságpolitikai fórumon szombaton.

Válasznak szánták?
Illusztráció
Fotó: pixabay.com

Hozzátette: Peking részéről egyre fokozódik a nyomás, és egyre sűrűbben fordulnak elő provokatív katonai tevékenységek a sziget közelében. Rámutatott: az elmúlt hónapokban csaknem mindennapossá vált a kínai katonai repülőgépek berepülése Tajvan légterébe.

Határozottan elutasítjuk, hogy bárki egyoldalúan megváltoztassa a status quót"

 - húzta alá beszédében az amerikai védelmi miniszter.

Egyúttal kiemelte: nagyon fontos fenntartani a kommunikációs vonalakat a kínai védelmi tisztségviselőkkel, hogy el lehessen kerülni a számítási hibákat.

Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter pénteken azt mondta:

a kínai hadsereg nem habozna háborúba lépni, ha valaki megpróbálná elválasztani Tajvant Kínától, bármi ára is legyen ennek".

A kínai nemzetvédelmi minisztérium szerint a pekingi vezetés, amely Kína elidegeníthetetlen részének tekinti a szigetet, leverné a függetlenségi kísérleteket.

Austin felszólította Pekinget, hogy tartózkodjon az újabb destabilizáló tevékenységektől a térségben.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró, jelenleg 24 millió lakosú Tajvant Kína saját szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett, nyomásgyakorlásként, gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve nem zárta ki szükség esetén az erő alkalmazásának lehetőségét sem.

Joe Biden amerikai elnök a múlt hónapban szakított a korábbi amerikai politikával, amikor kijelentette, hogy Washington kész katonai védelmet nyújtani Tajvannak, ha Kína megtámadja.

Kína és az Egyesült Államok nem csak Tajvan ügyében nem ért egyet. Washington azzal vádolja Pekinget, hogy hallgatólagosan támogatja Oroszország ukrajnai háborúját. Kína tárgyalásokra szólított fel a háború befejezése érdekében, de nem ítélte el Oroszország cselekedeteit, és többször bírálta az Egyesült Államok fegyveradományait Ukrajnának.

Austin szerint az ukrajnai háború az indiai- és csendes-óceáni térség helyzetére is kihat, ezért segítik az ottani országok is a szenvedőket Ukrajnában. A tárcavezető Szingapúr, Thaiföld, India és Vietnam segítőkészségét méltatta.

Az orosz invázió megmutatta, mi történik akkor, ha "az elnyomók lábbal tiporják a mindenkit védő szabályokat", és

ha a nagyhatalmak úgy döntenek, hogy birodalmi vágyálmaik fontosabbak  békés szomszédjaik jogainál"

- figyelmeztetett Austin. Hozzátette: a nemzetközi közösségnek össze kell fognia, ha el akarja kerülni, hogy a világ káoszba süllyedjen.

A Sangri-la Párbeszéd nevű fórum pénteken kezdődött, és vasárnapig tart.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.