2020. október 25., 09:12

Áthidaló megoldásként egységkormány alakul Szerbiában

A Magyar Nemzet napilap ír arról, hogy vontatottan megy a kormányalakítás Szerbiában. 

Aleksandar Vucic
Fotó: Instagram
Aleksandar Vučić szerb elnök

Az áprilisban elhalasztott, majd június 21-én megtartott szerbiai parlamenti választások után gyors kormányalakítást ígértek, és valóban arra is lehetett számítani, hiszen Aleksandar Vučić államelnök pártja kétharmados többséget szerezve egymaga is kormányképessé vált. Ehhez képest elég nehézkesen alakul a kormány, melynek összetétele valószínűleg csak október utolsó napjaiban válik ismertté.

Az már kiderült az államfő bejelentéséből, hogy egységkormány alakul, de legkésőbb 2022. április 3-ig idő előtti parlamenti választásokat írnak majd ki.

A fejlemények azt jelzik, a kormánytagok kinevezésekor az volt a cél, hogy akit csak lehet, bevonjanak a hatalom gyakorlásába, elsősorban a koronavírus-járvány okozta gondok megoldása érdekében, de égetően fontos lenne a koszovói kérdés rendezése és az európai uniós integráció felgyorsítása is. Az államfőnek sikerült az együttműködés fontosságáról meggyőzni a parlamentbe bekerült szerb pártok képviselőit, így ellenzékben csak a kisebbségi bosnyák és albán pártok maradnak, a Vajdasági Magyar Szövetség, ahogyan az előző mandátumban, úgy most is államtitkári pozíciókat kaphat. Ezt Pásztor István, a VMSZ elnöke is megerősítette.

Korábban sokáig találgatták a szerbiai médiumokban, hogy koalícióban maradnak-e a Szerbiai Szocialista Párttal, mely Milosevics egykori szerb elnök nevéhez köthető, és a párt mostani elnöke, Ivica Dačić külügyminiszterként tevékenykedett. A dilemma azonban eloszlott, amikor Dačićot megválasztották az új parlament házelnökének. Ezt sokféleképpen magyarázzák, hiszen egyesek szerint még magasabb pozícióba került, mások szerint valójában csak elegánsan tették félre. Dačić egyik alelnökévé pedig a VMSZ politikusát, Kovács Elvirát választották.Hogy a szerb külpolitikában lesznek-e változások, azt a jövő történései fogják megmutatni. Dačić lehetséges utódjaként emlegetik Nikola Selakovičot, aki az elnök kabinetfőnöke. A külpolitikában pedig lehetnek változások, de a Magyarországgal kialakított és ápolt jó viszony valószínűleg megmarad, sőt annak továbbépítése várható.

A most alakulóban lévő szerb nemzeti egységkormány egy rendhagyó politikai megoldásnak tűnik, amelyre szükség is van egy ilyen rendkívüli helyzetben. Hosszú távon azonban az sem „természetes”, hogy ne legyen ellenzék a parlamentben, nyilván ezért tervezik csupán másfél évre most a kormányzást.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.