2022. november 25., 15:40

Angela Merkel: Már nem volt elég hatalmam ahhoz, hogy hassak Putyinra

A Magyar Nemzet ismerteti azt az interjút, amelyet Angela Merkel volt német  kancellár adott a Spiegel magazinnak.

Már nincs befolyása
Fotó: TASR
Vlagyimir Putyin és Angela Merkel

Az exkancellár arról beszélt, hogy távozása előtt már nem tudta kellően befolyásolni az ukrán–orosz konfliktust és az ezzel kapcsolatos uniós ügyeket.

Elmondta, 2021 nyarán megpróbált egy független fórumot kialakítani az Európai Tanács keretén belül a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott párbeszéd kialakításához, azonban már nem volt elég hatalma hozzá.

Nem volt már elég hatalmam véghezvinni ezt az egészet, mivel már mindenki tudta, hogy az ősszel távozom"

- idézi a lap Merkelt.

Merkel az elmondottakkal saját Oroszország-politikáját vette védelmébe, hiszen a háború kitörésekor sokan azzal vádolták a volt kancellárt és más uniós vezetőket, hogy keményebben kellett volna fellépniük a Kremllel szemben.

Angela Merkel 16 év után köszönt le a kormányfői pozícióból 2021 decemberében. Ezt megelőzően, augusztusban még búcsúlátogatást tett Moszkvában, ám szavai szerint egyértelműen érezte, már nincs befolyása az orosz elnök felett, mivel elvesztette a hatalmát a politikai életben. Mindezt többek között abból következtette ki, hogy míg korábban négyszemközt egyeztetett Putyinnal, az utolsó találkozójukra az elnök magával vitte Szergej Lavrov orosz külügyminisztert is.

Az exkancellár azt is bevallotta, nem lepte meg, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen február 24-én.

Véleménye szerint a 2014-es minszki megállapodás, amely a Moszkva és Kijev közti nézeteltéréseket hivatott feloldani, már rég üressé vált.

A korábbi német kancellár kitért arra is az interjúban: nem bánta meg, hogy tavaly távozott hivatalából, hiszen a kormánya nemcsak az ukrajnai krízisben, hanem például a moldovai, grúziai, szíriai és líbiai konfliktusok esetében sem tudott áttörést elérni. Hozzáfűzte: itt az ideje egy új megközelítésnek. 

A 68 éves politikus 2018-ban közölte, hogy felhagy a politikai pályafutással. Merkel nyugdíjas tevékenységei között jelenleg a politikai emlékiratait is írja - zárja ismertetését a Magyar Nemzet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.