2022. május 14., 20:04

Amerikai szenátorok Kijevben

Az Egyesült Államok Kongresszusának delegációja, Mitch McConnell republikánus szenátor vezetésével szombaton Kijevbe utazott. Az ukrán fővárosban Volodimir Zelenszkij elnök fogadta őket, aki köszönetet mondott a szenátoroknak az Egyesült Államok támogatásáért az orosz agresszió elleni harcban.

zelenszkij
Fotó: TASR/AP

„Köszönöm, hogy vezető szerepet játszottak küzdelmünk támogatásában, amely nemcsak a hazánkért, hanem a demokratikus értékekért és a szabadságjogokért folytatott harc is egyben. Nagyon nagyra értékeljük ezt” – mondta Zelenszkij a The Guardian szerint az amerikai delegáció tagjainak. Mitch McConnell mellett további republikánusok alkották a delegációt: Susan Collins, John Barraso és John Cornyn.

Zelenszkij szerint az amerikai szenátorok Ukrajnába látogatása egyértelmű megnyilvánulása annak, hogy az Ukrajnának nyújtott segítséget az Egyesült Államok mindkét nagy politikai pártja, a republikánusok és a demokraták is támogatják.

Oroszország népirtást követ el az ukrán nép ellen. Háborús bűnöket követ el, amelyek megrémisztik a világot: kínzásokat, tömeges kivégzéseket, nemi erőszakot. Európa nem tapasztalt ilyen bűncselekményeket a második világháború óta”

– mondta az ukrán elnök az amerikai szenátoroknak.

Az AP hírügynökség megemlíti azt is, hogy az amerikai szenátorok azt követően érkeztek Kijevbe, hogy egy republikánus szenátortársuk átmenetileg blokkolta az Ukrajnának nyújtandó további 40 milliárd dolláros amerikai katonai és gazdasági segély jóváhagyását.

A javasolt csomagot Joe Biden demokrata elnök kormánya és az ellenzéki republikánusok is támogatják. Ezért valószínűleg a jövő héten jóváhagyják azt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.