2021. március 4., 11:56

Amerikában megszavazták a választási rendszert alaposan megreformáló törvénytervezetet

A demokrata többségű amerikai képviselőház egyhangú republikánus ellenzéssel szemben megszavazta szerdán este a választási rendszert alaposan átalakító törvénytervezetet.

capitolium
Fotó: TASR/AP

A tervezet egyebek között enyhítené a szavazásra jogosultság feltételeit,

a szavazókörzetek határait nem az egyes tagállamok, hanem csak független bizottságok szabhatnák át, és átláthatóbbá tenné a kampányfinanszírozást, mert a jelenlegi szabályok szerint a vagyonos támogatók névtelenül segíthetik elő politikai céljaik elérését.

A republikánusok szerint viszont a törvénnyel megfosztanák az államokat bizonyos jogaiktól,

kevésbé lehetne tetten érni a csalást, és a demokratáknak csak az a céljuk vele, hogy növeljék szavazóbázisukat.

Miután a demokratáknak tízfős többségük van a képviselőházban, a voksarány 220:210 volt. John Sarbanes képviselő, a tervezet kezdeményezője a szavazás előtt a Capitolium épületén kívül megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta:

a cél a választásokból hosszú ideje kihagyott és kizárt amerikaiak újrabevonása.

Joe Biden demokrata párti elnök közölte korábban, hogy mindenképpen aláírja, ha a kongresszus mindkét háza megszavazza. A szenátusban azonban sokkal nehezebb lesz elfogadtatni a tervezetet. A száz szenátorból hatvannak kell jóváhagynia, márpedig a demokraták a két függetlennel együtt is csak ötvenen vannak, meg kell győzniük még legalább tíz republikánust.

Egyes demokraták felvetették, hogy

ha nem sikerül elég nagy támogatást szerezni a tervezetnek, akkor szűkítsék azt le a szavazati jogosultság kérdésére.

A törvénytervezetnek azért van nagy jelentősége most,

mert a népszámlálási hivatal az idén adja át a friss adatokat az egyes államoknak, amelyek azután ezek alapján átrajzolják a szavazókörzetek határait, hogy a 2022. novemberi félidős választásokon már az új rendszerben szavazzanak az amerikaiak.

A félidős választásokon az összes washingtoni képviselői helyért folyik a küzdelem.

Minden állam más feltételeket és eljárást alkalmaz a szavazókörzetek átrajzolásakor, és általában ez annak a pártnak kedvező, amely az adott államban hatalmon van. Egyes államokban pedig az alkalmazott eljárást arra használták fel sokszor, hogy kizárják az afrikai származásúakat és más kisebbségeket a szavazati jogból.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.