Amerika Ukrajnából üzent az oroszoknak

2021. május 6., 21:13
ma7

A Magyar Nemzet Antony Blinken amerikai külügyminiszter európai roadshowja kapcsán közölt néhány érdekes információt.

Ukrajna-Zelenszkij-Blinken
Fotó: TASR
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Antony Blinken amerikai külügyminiszter

Ha már Európában járt a világ legerősebb gazdaságait – az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Japánt, Kanadát, Németországot, Olaszországot és Franciaországot – tömörítő G7-csoport londoni csúcstalálkozóján, Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra is felhasználta az alkalmat, hogy üzenetértékű látogatást tegyen Ukrajnába.

Már a brit fővárosban is főként Kína és Oroszország volt a legfőbb napirendi pont: a washingtoni diplomácia vezetője nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire aggódnak az orosz és kínai „agresszió” miatt, majd hozzátette: a katonai konfliktus természetesen senkinek sem érdeke.

Bár Moszkva már kivonta csapatait a keleti határról és a Krím félszigetről, a háború fenyegetése miatt szaladtak össze a ráncok Antony Blinken homlokán most is, ezért Kijevben igyekezett megnyugtatni kollégáját, hogy mindenben támogatják Ukrajna területi egységét és szuverenitását. Úgy vélte, hogy Oroszország továbbra is veszélyt jelent Ukrajnára, mert nem vonta vissza csapatait az ország határaitól, így lehetősége van rövid időn belül újabb agressziós cselekményeket elindítania a Donyec-medencében. Elismerően jegyezte meg, hogy Ukrajna visszafogottan reagált Oroszország provokációira.

Az elismerés nem merült ki csak szavakban: szóba került a katonai segítségnyújtás, az ukránok elsősorban légvédelmi rendszert és mesterlövész-ellenes technológiákat vásárolnának szívesen.

Az amerikai tárcavezető amúgy is jó hírekkel érkezett, a Pentagon a minap jelentette be, hogy az eddigi megállapodásokon túl további 125 millió dollárral támogatják az ukrán hadsereget. Washington az ukrán válság 2014-es kirobbanása óta több mint kétmilliárd dollárral járult hozzá „Ukrajna biztonságához” a kiképzéstől kezdve egészen a fegyverekig.

Antony Blinkennel tartott Kijevbe Victoria Nuland is, aki a külügy politikai államtitkára az új adminisztrációban. Ez nem sok jót jelent: a politikus álláspontjáról elég felidézni azt a 2014-ben kiszivárgott telefonbeszélgetést, melyben állítólag akkor még európai ügyekért felelős külügyi államtitkárként Geoffrey Pyatt kijevi nagykövetnek arról beszélt, „csessze meg az Európai Unió”, és amellett érvelt, hogy ne törődjenek az uniós érdekekkel. Victoria Nuland, aki korábban a magyar kormánnyal is összetűzésbe került, szenátusi meghallgatásán még azt ígérte, hogy harcolni fog a demokráciáért és az Ukrajnát átszövő korrupció ellen, arról azonban nem érkeztek hírek, hogy mostani tárgyalásai során akár ez a téma, akár például a magyar kisebbség elleni jogsértések szóba kerültek volna.

Az amerikai külügyminiszter ukrajnai vizitje elsősorban Moszkvának szólt, bár mióta Joe Biden gyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyint, a kapcsolatok aligha süllyedhetnek mélyebbre. A Kreml tájékoztatása szerint az amerikai és orosz elnök tervezett találkozójának helyszínéről és időpontjáról továbbra sincs döntés. Joe Biden június közepén ugyancsak Európába jön.

Kövesse facebook oldalunkat is!