2020. október 14., 09:00

Állítólag elvi megállapodás van Moszkva és Washington közt az Új Start-egyezmény meghosszabbításáról

Elvi megállapodás van Moszkva és Washington közt az Új Start-egyezmény meghosszabbításáról - jelentette ki Marshall Billingslea amerikai elnöki leszerelési különmegbízott kedden Washingtonban.  

SALT-Marshall Billingslea - Szergej Rjabkov
Fotó: Archívum
Marshall Billingslea - Szergej Rjabkov
Valójában szeretnénk meghosszabbítani az Új START egyezmény érvényességét egy bizonyos időre, feltéve, ha cserében ők (az oroszok) elfogadják nukleáris fegyverarzenáljuk korlátozását, azaz befagyasztását"

- fogalmazott a konzervatív Heritage Alapítvány interneten lebonyolított konferenciáján Billingslea.

Az amerikai főtárgyaló kifejtette: "úgy gondoljuk, hogy kormányzataink legfelsőbb szintjén elvi megállapodás van erről".

Billingslea a múlt héten lerövidítette ázsiai körútját annak érdekében, hogy a finn fővárosban, Helsinkiben tárgyalhasson Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettessel, az Új START-tárgyalásokban illetékes főtárgyalóval. Kedden úgy fogalmazott: Helsinkiben az volt a benyomása, hogy Oroszország készen áll a kompromisszumokra. Leszögezte: Washington várja Moszkva válaszát.

"Mi készen állunk a megállapodás megkötésére, akár már holnap is" - hangoztatta Marshall Billingslea. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a megállapodásnak formailag is olyannak kell majd lennie, amely lehetővé teszi Kína későbbi csatlakozását a további nukleáris fegyverzetkorlátozási tárgyalásokhoz. Ezt az amerikai fél kívánatosnak tartja.

Billingslea fontosnak mondta azt is, hogy Washington és Moszkva megállapodjék a fegyverzetkorlátozás ellenőrzési mechanizmusában is. Az ellenőrzést kölcsönösnek mondta, azaz az Egyesült Államok is kész elfogadni Oroszország erre vonatkozó lépéseit. De hozzáfűzte: "ha van valami, amit biztonsággal tudunk az oroszokról, az az, hogy ők sértették meg ezt a megállapodást, méghozzá többször is".

Az Új Start - vagy más néven START-III - egyezményt az Egyesült Államok és Oroszország 2010-ben írta alá, és érvénye 2021 februárjában lejár. A két ország a megállapodásban azt vállalta, hogy nem telepít 700-nál több nukleáris töltetet célba juttatni képes rakétát és bombázót, 1550-nél több robbanótöltetet és nem állít hadrendbe 800-nál több indítóállást sem.

 Az egyezmény meghosszabbításáról folyó tárgyalásokon Washington közölte: a fegyverzetkorlátozásba bevonná Kínát. Moszkva azt jelezte: a tárgyalásokhoz álláspontja szerint csatlakoznia kellene az Egyesült Királyságnak és Franciaországnak is. Az amerikaiak egyik feltétele az egyezmény meghosszabbításához az, hogy a tárgyalások témái közé vegyék fel a megállapodás kereteiben még nem szereplő, más területeken folyó orosz nukleáris fegyverkezést is.

Megosztás
Címkék