2022. július 30., 14:21

Alkotmányba foglalná az őshonos kisebbségek elismerését az ausztrál kormányfő

Parlamenti képviseletet garantálna az őshonos kisebbségeknek az ausztrál kormányfő, e célból módosítana az alkotmányon, amihez szükséges egy népszavazási jóváhagyás is.

Fotó: theaustralian.com.au
Illusztráció

Anthony Albanese egy őslakos fesztiválon, az Északi Terület egyik eldugott helyén, Arnhem Landben jelentette be szombaton a őslakosok parlamenti képviseletéről szóló népszavazás kérdésének tervét.

Támogatja-e ön az alkotmány olyan értelmű megváltoztatását, hogy az őslakosoknak is legyen képviselete (a parlamentben)?"

- hangzik a javasolt kérdés. A munkáspárti miniszterelnök terve szerint három mondatot illesztenek be az alkotmányba, ha az igen szavazatok győznek.

Ha beleírják az alkotmányba az őslakosok elismerését, minden kormánynak konzultálnia kell majd velük az őket érintő kérdésekről. Az ország alaptörvénye jelenleg semmilyen formában nem tesz említést az őslakosokról, amelyeknek vezetői nemzedékek óta küzdenek azért, hogy elismerjék az európai gyarmatosítás óta velük történt igazságtalanságokat.

Az őshonos népcsoportok jogainak elismerése mellett az Albanese vezette Munkáspárt a májusi parlamenti választásokat megelőző kampányban kötelezte el magát. A választások eredményeképpen a Munkáspárt kormányoz a konzervatív koalíció után. A konzervatívok is meg akarták teremteni az őslakosok parlamenti képviseletét, de csak törvénymódosítással, nem az alkotmányéval.

A konzervatív ellenzék szerint a kormány tervei jó irányba mutatnak, de majd sok függ a részletektől.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.