Akár a hónap végére is megérkezhet a negyedik hullám Franciaországba

2021. július 5., 15:35
ma7 | MTI

Megvan a lehetősége Franciaországban, hogy már július végén kialakul a koronavírus-járvány negyedik hulláma a fertőzőbb delta variáns térnyerése miatt, amennyiben nem gyorsul az oltási kampány - jelentette ki  hétfőn Gabriel Attal kormányszóvivő.

Franciaország koronavírus
Fotó: TASR / AP

Vasárnap este Olivier Véran egészségügyi miniszter fejezte ki félelmét amiatt, hogy

a delta variáns akár már a hónap végén újabb járványhullámot okozhat.

Nem egészen egy hete a járvány ismét terjed, a delta variáns különösen fertőző, különösen aggasztó, és egyre gyorsabban teret nyer

- fogalmazott a kormányszóvivő a France Inter közrádióban. Hozzátette:

megduplázódik szinte minden héten, már a fertőzések 30 százaléka köthető a delta variánshoz, és vannak körülöttünk példák, amelyek azt mutatják, hogy ez a járvány berobbanásának előjele lehet

- tette hozzá.

Arra a kérdésre,

vajon mekkora a kockázata annak, hogy július végén berobban a negyedik hullám, azt válaszolta, hogy "ez egy lehetőség, de nem törvényszerű, mivel az oltás a legfőbb eszköz annak megakadályozására, hogy a kórházakat elárassza egy újabb hullám.

De Nagy-Britanniában láttuk a robbanást, amely az első jelekhez képest nagyon gyorsan történt, és tekinthetjük úgy, hogy ugyanezeket a jeleket látjuk jelenleg hazánkban is

- hangsúlyozta Gabriel Attal.

A párizsi Pasteur Intézet által június 29-én közzétett modellezés szerint fennáll a kockázata a negyedik hullámnak,

de jóval később, ősszel, amennyiben az oltási kampány a jelenlegi ritmusban folytatódik.

Az angliai példa mutatja, hogy július végén megindulhat az újabb hullám. Visszaszoríthatjuk, és korlátozhatjuk: az óvintézkedésekkel, az oltással, a teszteléssel

- írta vasárnap este a Twitteren Olivier Véran egészségügyi miniszter, aki az oltási kampány további felgyorsítására szólított fel.

Az oltási kampányért felelős kormánybiztos, Alain Fisher vasárnap úgy vélte:

a következő két hétben dől el, hogy a koronavírus-járvány fertőzőbb delta variánsa miatt ősszel lesz-e negyedik hullám Franciaországban.

Az oltási hajlandóság növelése érdekében hétfőtől az oltás két adagjára két különböző oltóközpontban is lehetséges időpontot foglalni, beleértve a nyaralási övezeteket vagy azt a helyet, ahol éppen tartózkodnak a franciák.

A napi esetszám átlaga az elmúlt hét napban 10 százalékkal megemelkedett, jelenleg 2 ezer, a pozitív tesztek aránya azonban alacsony, alig 0,8 százalék, a vírus reprodukciós rátája pedig 0,6 százalékos, azaz nem minden fertőzött adja tovább a vírust.

A delta variáns erősödése ellenére a kórházakban ápoltak száma az elmúlt 7 napban csökkent: jelenleg 7913 ezer fertőzött van kórházban, közülük 1100-an vannak intenzív osztályon, az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 17-tel emelkedett, a Covid-19 szövődményeiben 111 ezren vesztették életüket.
A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának több mint a fele, 35 millióan kapták meg eddig a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 betegség elleni védőoltás legalább egy adagját, 24,5 millió ember, a lakosság 36 százaléka pedig már mindkét adagot felvette.

Kövesse facebook oldalunkat is!