2022. július 18., 19:00

Afrikai migránsok rohamozták meg az ukrán menekülteknek fenntartott befogadóközpontot Párizsban

Vasárnap délután ötszáz afrikai migráns és az őket segítő civil szervezetek aktivistái hatoltak be erőszakkal Párizs egyik befogadóközpontjába. Az épület ugyanis pillanatnyilag üresen állt, azonban azt kizárólag az Ukrajnából érkező háborús menekülteknek alakították ki.

Afrikai migránsok
Fotó: Twitter
Illusztráció

Az épületet megszálló afrikaiak és támogatóik azzal indokolták tettüket, hogy az épület kihasználatlan, miközben Párizsban több ezer Európán kívülről érkezett migráns él fedél nélkül.

Azért jöttünk Franciaországba, hogy kiutat találjunk problémáinkból, hogy a családunkat és a szülőfalunkat élelmezzük, ehelyett az utcán kell élnünk. Ma azért vagyunk itt, hogy megtaláljuk a megoldást"

– közölte a házfoglalók nevében felszólaló afrikai migráns. 

A La Chapelle Debout és az Ambassade des immigrés migránsvédő szervezetek „Mindannyian ukránok vagyunk!” címmel adtak ki közleményt. Ebben a francia államot rasszizmussal vádolják. Az ukrán menekültekével megegyező jogokat és ellátást követelnek azon oknál fogva, hogy az afrikai migránsok előbb voltak Franciaország területén, mint az ukránok.

A dublini egyezmény kínzó bürokratikus szabályainak végét követelik, elítélik a nemzetiségi alapon megállapított bevándorlási kvótákat. Követelik az alanyi jogon járó társadalombiztosítást, az ingyenes lakhatást, a feltételek nélküli tartózkodási engedélyt, a szabad mozgást, valamint a szociális segélyt azok számára is, akik csak néhány napig akarnak Franciaországban tartózkodni. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.