lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2021. augusztus 30., 18:27

Afgán konfliktus: Üzbegisztán kész segíteni Németországnak az afganisztáni evakuálásban

Üzbegisztán kész megnyitni határait az afganisztáni tálib uralom elől menekülő emberek előtt, akik szerepelnek azon a német listán, amelyre a veszélyeztetett és a kimenekítésre szoruló személyek kerültek - közölte hétfőn Taskentben Heiko Maas német külügyminiszter.

Afganisztán
Fotó: TASR/AP

A lista több mint tízezer afgán nevet tartalmaz. Köztük vannak

a német hadsereg vagy minisztériumok volt munkatársai az úgynevezett helyi erők és olyan, különleges oltalomra szoruló emberek, mint az emberi jogi aktivisták, a nők jogainak védelmezői vagy újságírók.

Hozzájuk járulnak még a családtagok. Velük együtt jelen állás szerint több mint 40 ezer emberről van szó, akiket Németország befogadna, amennyiben sikerül nekik Afganisztánból kijutni.

Maas Törökországot, Üzbegisztánt, Tádzsikisztánt, Pakisztánt és Katart érintő körúton tartózkodik. Útjának célja többek között módot találni arra, miképpen mentsék ki ezeket az embereket:

repülővel, ha a kabuli repülőteret nyitva lehet tartani, miután a NATO kivonta csapatait, vagy szárazföldön a szomszédos országokba.

Üzbegisztán kész segíteni nekünk ezeknek az embereknek a kimenekítésében

- mondta Maas. Az Afganisztánnal szomszédos Üzbegisztán az egyik első állomása a menekülőknek.
A német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy

csak azoknak fognak segíteni Afganisztán elhagyásában, akiknek megígérték, hogy Németország befogadja őket.

Maas szólt arról is, hogy körútján vasárnap Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel tárgyalt. A találkozón biztosította vendéglátóját, hogy Németország kész támogatni azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja azután is működtetni a kabuli repülőteret, miután távoztak a NATO-egységek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.