lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2021. szeptember 15., 15:52

Afgán konfliktus: Újabb női focisták menekültek el Afganisztánból a tálib fenyegetés elől

Az afgán női ifjúsági labdarúgó-válogatott harminckét tagja érkezett családjával együtt Afganisztánból Pakisztánba a tálibok elől menekülve - közölte szerdán egy pakisztáni tisztségviselő.

afgán nők
képünk illusztráció
Fotó: TASR/Ap

Fauád Csaudhrí pakisztáni tájékoztatási miniszter elmondta, hogy

a közúton érkező, 115 főből álló csoport Pakisztán északnyugati részén, Torhamnál lépte át a határt kedd éjjel, a megfelelő úti okmányok és vízumok birtokában.

A 18 év alatti korosztályokba tartozó játékosok egész testet elfedő muszlim női viseletbe, burkába öltözve hagyták el Afganisztánt, majd Pakisztánba érkezve már csak a fejkendőt tartották magukon.

Amír Dogar, a pakisztáni futballszövetség egyik alelnöke arról tájékoztatott, hogy a sportolók Lahor felé vették az irányt, mert egy ideig ott lesznek elszállásolva. Végső úti céljuk várhatóan a katari főváros, Doha.

A női labdarúgók és családtagjaik a tálibok fenyegetése miatt kényszerültek elmenekülni Afganisztánból.

A tálibok augusztus közepén vették át a hatalmat az országban, és bár azt ígérték, hogy az iszlám által megengedett mértékig tiszteletben tartják a nők jogait, a bizonytalanság miatt sokan inkább a távozást választják.
Pakisztán legnagyobb és legrégebbi angol nyelvű újságja, a The Dawn szerdán azt írta: az ifjúsági válogatott tagjai humanitárius vízummal utaztak be az országba.

A focisták a tálibok augusztusi hatalomátvétele óta próbálkoznak külföldre menekülni.

Eredetileg Dohába utaztak volna repülőgéppel, de a kabuli nemzetközi repülőtéren augusztus 26-án elkövetett merényletek miatt erre nem került sor. Jelenlegi távozásukat a Football for Peace civil szervezet, valamint a pakisztáni kormány és a labdarúgó szövetség készítette elő - írta a The Dawn.

A The Independent című brit napilap nemrég kiderítette, hogy a játékosok személyesen Imrán Hán pakisztáni miniszterelnöktől kértek engedélyt arra, hogy beléphessenek az országba.

A 2007-ben alakult felnőtt női válogatottnak néhány nappal a tálibok hatalomátvétele után sikerült elhagynia Kabult. Tagjai Ausztráliában kerestek menedéket.

A női ifjúsági válogatott volt csapatkapitánya, Halída Popal arra buzdította az országban maradókat,

hogy égessék el sportfelszerelésüket és töröljék a közösségi médiából azokat a képeket, amelyeken fociznak, hogy elkerüljék az esetleges megtorlást.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a múlt hónapban elmondta, hogy dolgozik az Afganisztánban maradt sportolók kimenekítésén.

A tálibok előző uralma idején, 1996 és 2001 között a nők nem sportolhattak, nem tanulhattak és munkát sem vállalhattak. A radikálisok azt állították, hogy változott hozzáállásuk a nőkhöz. Ennek ellenére egyes sportágakból kizárták őket, és az elmúlt napokban erőszakkal oszlatták fel a nők egyenlő jogokat követelő tüntetését.

A tálibok átmeneti kormányának kommunikációja ellentmondásos a női jogok kérdésében:

miközben a radikálisok igyekeznek megnyugtatni a nemzetközi közösséget, a Tolo News afgán hírcsatornának adott interjújában egy tálib szóvivő azt mondta, hogy a nők feladata a gyerekek nevelése, és nincs rá szükség, hogy ők is tagjai legyenek a kabinetnek.

A múlt héten alakított ügyvivő kormány tagjai kivétel nélkül férfiak és tálibok.
A tálibok oktatáspolitikája is eltérő a korábbiakhoz képest. Míg az elmúlt években a férfiak és a nők együtt tanulhattak a felsőoktatásban, a radikálisok a napokban jelezték, hogy megszüntetik a koedukációt.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.