2021. szeptember 4., 12:29

Afgán konfliktus: Sokan belehaltak a tálib ünneplésbe Kabulban

Legalább tizenheten meghaltak Kabulban, miután tálib fegyveresek lövöldözni kezdtek a hírre, hogy társaik elfoglalták az ellenállást tanúsító Pandzsír tartományt - közölték szombaton helyi médiaforrások.

afganisztán
Fotó: TASR/AP

A Samszád és a Tolo News hírügynökség szerint

a pénteken kitört lövöldözésnek 41 sebesültje is van, jóllehet a tálibok eredetileg a levegőbe akartak lőni örömükben.

Hasonló lövöldözést jelentettek Nangarhár tartományból is, ahol a tartományi főváros, Dzsalalábád egyik kórházának szóvivője, Gulzáda Szangar közölte: legalább tizennégyen megsebesültek.

Zabihullah Mudzsáhid, a mozgalom egyik szóvivője bírálta társait a lövöldözés miatt.

Ne lőjetek a levegőbe, inkább adjatok hálát Allahnak!

- intette a fegyvereseket Twitteren, figyelmeztetve őket, hogy a lövedékek civileket találhatnak el.

A tálibok pénteken jelentették be, hogy elfoglaltál Pandzsírt, viszont az ottani ellenállók cáfolták a hírt.

Ali Nazari, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) szóvivője szerint gyakorlatilag visszaverték az ország többi részében hatalmon lévő radikális iszlamistákat.

A tálibok propagandagépezete továbbra is azt szajkózza, hogy Pandzsír elesett, ami - mint az elmúlt héten megbizonyosodhattunk róla - hazugság, és ennek pont az ellenkezője igaz, hogy az NRF meghátrálásra kényszerítette őket

- mondta a szóvivő a BBC globális televíziós hírcsatornájának, a BBC World Newsnak nyilatkozva.

Az Afganisztánban augusztus közepén ismét hatalomra kerülő tálibok Pandzsír kivételével az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták. A Kabulhoz közel eső, észak-keleti tartomány politikai engedmények fejében történő átadásáról a tárgyalások gyorsan kudarcba fulladtak, és a tálibok úgy döntöttek, erővel szerzik meg Pandzsírt, amelyre az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat.

A mostani ellenállást az afgán hadseregnek a régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is sokan oda menekültek. A katonai ellenállás Ahmad Maszúd körül szerveződött, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúd, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.