2021. augusztus 17., 17:09

Afgán konfliktus: Salvini nem támogatja az afgán menekültek tömeges befogadását

Matteo Salvini, a jobboldali kormánypárti Liga vezetője kizárta, hogy Olaszország "több tízezer" afgán menekültet fogadjon be, ahogy azt a polgármesterek országos szövetsége sürgette kedden.

Matteo Salvini
Matteo Salvini
Fotó: La Sicilia

Matteo Salvini kötelességnek nevezte annak a "több tucatnyi" afgánnak a befogadását, akik az Afganisztánban korábban működő olasz diplomáciai képviseletekkel dolgoztak együtt.

A Liga vezetője azonban elutasította, hogy Olaszországba "több tízezer" menekült érkezzen.

Olaszországba már 35 ezer illegális bevándorló érkezett, most a többi európai ország tegye a dolgát

- nyilatkozta Matteo Salvini.

A politikus arra utalt, hogy

a belügyminisztérium adatai szerint január elseje óta mintegy 35 ezren érkeztek Olaszország partjaira a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett csaknem 16 ezerhez képest.  

Matteo Salvini az olaszországi polgármesterek országos szövetségének keddi kezdeményezésére reagált: Matteo Biffoni, aki Prato polgármestere a baloldali Demokrata Párt (PD) képviseletében és egyben a szövetség migrációs felelőse közleményben hangoztatta, hogy a városvezetők készen állnak segíteni a menekülő afgán családok minél előbbi befogadásában.

A szövetség Luciana Lamorgese belügyminiszterhez és Lorenzo Guerini védelmi miniszterhez  intézett felhívásában sürgette az Afganisztánban 2005-től tevékeny olasz katonai-diplomáciai missziókkal együttműködő afgán civilek és családjaik mentését, valamint olaszországi befogadását.

A nemzetközi haderő kivonulása után a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán és Olaszország között hétfőn lépett életbe a légi folyosó az olaszok evakuálására. Az olasz légvédelem első repülőgépe Kabulból 74 fővel érkezett meg Rómába, közöttük diplomatákkal és húsz afgánnal, akik a képviseletnek dolgoztak.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.