2021. augusztus 16., 16:57
Frissítve: 07:47

Afgán konfliktus - Iráni elnök: az amerikai vereség esélyt jelenthet a tartós békére

Az Egyesült Államok afganisztáni "katonai veresége" esélyt jelenthet a tartós béke megteremtésére a dél-ázsiai országban - jelentette ki hétfőn Ebrahim Raiszi új iráni elnök.

iráni elnök
Fotó: Majid Saeedi
Az Egyesült Államok afganisztáni katonai vereségének és kivonulásának esélyt kell jelentenie az élet, a biztonság és a tartós béke megteremtésére Afganisztánban

 - szögezte le hétfőn kiadott közleményében az iszlám köztársaság elnöke.

Irán támogatja az Afganisztán stabilitásának helyreállítását célzó erőfeszítéseket, szomszédos és testvérnemzetként pedig felszólít minden csoportot, hogy kössön átfogó megállapodást

- tette hozzá. Hangsúlyozta azt is, hogy az afganisztáni stabilitás helyreállítása Irán számára "elsődleges fontosságú".

Raiszi az iráni diplomácia távozó vezetőjével, Mohamed Dzsavád Zaríffal folytatott megbeszéléseket, és az erről készült közleményben esett szó az afganisztáni helyzet értékeléséről.

A kommünikében Raiszi elnök leszögezte: Teherán "szorosan figyelemmel kíséri az afganisztáni fejleményeket".

Az iráni külügyminisztérium hétfőn közleményben tudatta, hogy

Zaríf hétfőn Teheránban megbeszélést folytatott Kína afganisztáni különmegbízottjával.

A síita Irán évtizedeken keresztül a szunnita tálibok ellenlábasa volt, az utóbbi néhány évben azonban látványosan javult a viszonyuk.

A perzsa állam még vasárnap arról számolt be, hogy

három iráni tartományban is felkészültek arra, hogy ideiglenesen menedéket nyújtsanak a hazájukból elmenekülő afgánoknak.

A gazdaság azonban romokban van, Teherán ezért korábban hazatérésre bátorította az országban dokumentumok nélkül élő több mint kétmillió afgánt.

Az iszlamista tálib lázadók a nemzetközi haderő kivonulását kihasználva offenzívát indítottak az ellenállást alig tanúsító kormányerők ellen, és végül vasárnap bevették Kabult is. Ezzel párhuzamosan az afgán elnök külföldre menekült, a kormány pedig összeomlott.

Washington többször is azzal gyanúsította meg Iránt, hogy titokban támogatást nyújt a radikális fegyvereseknek, Teherán azonban tagadja ezt.

Szaudi reakció

Irán regionális riválisa, Szaúd-Arábia hétfőn felszólította a tálibokat "minden afgán féllel" együtt, hogy óvják meg az emberi életeket, és kíméljék meg a javakat azután, hogy a radikális iszlamisták elfoglalták a fővárost.

A szaúdi külügyminisztérium Twitter-közleménye szerint a királyság "kiáll a döntés mellett, amelyet az afgán nép bármiféle beavatkozás nélkül hoz".

A tárca egyúttal reményét fejezte ki, hogy a helyzet a lehető leghamarabb rendeződik Afganisztánban.

A Hamász gratulált a táliboknak "az Egyesült Államok legyőzéséhez"

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet hétfőn "győzelemként" üdvözölte a tálibok afganisztáni hatalomátvételét, gratulált a táliboknak "az Egyesült Államok legyőzéséhez" - jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű újság hírportálja.

Gratulálunk a muzulmán afgán népnek az amerikai megszállás leveréséhez az afgánok teljes földjén, és gratulálunk a tálib mozgalomnak és bátor vezetésének ehhez a győzelemhez, amely az elmúlt 20 év hosszú küzdelmének a csúcspontja volt

- írta közleményében az iszlamista szervezet.

A Hamász sikereket kíván az afgán muszlim népnek és vezetőinek az egység, a stabilitás és a jólét elérésében Afganisztán és népe számára. Ugyanakkor azt is hangsúlyozza: az amerikai megszállás és szövetségeseinek pusztulása azt bizonyítja, hogy a népek ellenállása, elsősorban a palesztin nép harca győzelemre fog vezetni

- folytatták közleményükben.

Ma győznek a tálibok, akiket korábban elmaradottsággal és terrorizmussal vádoltak. A tálibok már okosabbak és realistábbak. Szembenéztek Amerikával és ügynökeivel, és megtagadták a félmegoldásokat. A tálibokat nem tévesztették meg a demokrácia és a választások szlogenjei és a hamis ígéretek. Ez tanulságot jelent minden elnyomott nép számára

- írta Twitter fiókjában Músza Abu Marzúk, a Hamász politikai hivatalának egyik tagja.

A Hamász a közelmúltban fényképeket tett közzé, melyeken Iszmáil Haníjének, a szervezet vezetőjének a találkozója látható a tálibok küldöttségével, amelyre a katari Dohában, a tálibok irodájában került sor.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!