2021. augusztus 23., 10:02

Afgán konfliktus: A tálibok azt üzenik Asraf Gáninak, hogy hazatérhet, nem fogják üldözni

Az Afganisztánban hatalomra került tálibok kiterjesztették az amnesztiát a volt afgán kormány minden tisztségviselőjére, Asraf Gáni volt államfőre is, és arról biztosítják őket, hogy hazatérhetnek, élhetnek Afganisztánban - közölte hétfőn a tálibok egyik vezetője.

tálib afganisztán
Fotó: TASR/AP

Halil ur-Rahman Hakkáni a pakisztáni GEO televíziónak nyilatkozva beszélt erről. Mint mondta: "nincs harag" a tálibok és megbuktatott Asraf Gáni között, s ez vonatkozik Amrulla Száleh volt alelnökre és Hamdulla Mohib nemzetbiztonsági főtanácsadóra is.

Mi megbocsátunk mindenkinek, kezdve a (tálibok ellen harcoló) tábornoktól, egészen az egyszerű emberekig

- mondta Hakkáni.

Felszólította az országból menekülő afgánokat, hogy ne tegyék ezt. Szerinte

az ellenségek terjesztik a tálibokról azt, hogy bosszút fognak állni rajtuk.

Hakkáni fogadkozott, hogy az országban élő minden nemzetiségű polgár nyugodt lehet.

A tádzsikok, beludzsok, hazarák és pastuk mind a mi testvéreink

- mondta.

A pakisztáni tévé azonban híradásában megjegyzi, hogy

a tálib fogadalmak ellenére az Afganisztánból távozni szándékozók száma továbbra is nagyon nagy.

A pakisztáni hatóságok szerint mintegy nyolcszáz pakisztáni is el akarja hagyni Afganisztánt.

A tálib lázadók - akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció - augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni államfő pedig elmenekült az országból.

A tálibok két napra rá közölték, hogy büntetlenséget biztosítanak minden állami tisztviselőnek, és felszólították őket, hogy térjenek vissza munkahelyükre. Bátorították a nőket, hogy csatlakozzanak az új kormányhoz. A tálibok közölték, hogy békés kapcsolatok fenntartására törekszenek más országokkal, tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám törvények keretében.

A tálibok ígéretei ellenére sokan tartanak attól, hogy hatalomra kerülésükkel visszatérnek az 1996 és 2001 közötti hatalmuk idején életben volt szigorú iszlám törvénykezéshez (saría).

Akkor egyebek mellett megtiltották a nők munkavállalását, a bűncselekményeket pedig gyakorta kivégzéssel vagy végtaglevágással büntették.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.