2021. szeptember 6., 11:14

Afgán konfliktus: A radikálisok elfoglalták Pandzsír teljes területét

A tálibok elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító Pandzsír tartomány teljes területét - jelentette be hétfőn a radikálisok egyik szóvivője.

afganisztán
Fotó: TASR/AP
E győzelemmel országunk végleg megszabadult a háború terheitől, az emberek pedig mostantól békében, bőségben és biztonságban élnek majd

- áll a Zabihulláh Mudzsáhid jegyezte közleményben, jóllehet a szóvivő szavait egyelőre nem erősítették meg a táliboknak utolsóként ellenálló tartományban harcoló erők.

Nem szólalt meg Ahmed Maszúd, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) vezetője sem.

Mudzsáhid hozzátette azt is, hogy

a lázadók közül sokakat megöltek, a maradék pedig elmenekült, a tartományban élők pedig immár megszabadultak túszejtőiktől.

Megígérte továbbá, hogy senkit nem ér majd hátrányos megkülönböztetés:

mind testvérek vagyunk, együtt dolgozunk tovább országunk jólétéért.

Az AP hírügynökség nevük elhallgatását kérő szemtanúk tanúvallomására hivatkozva azt közölte, hogy az éjszaka tálib harcosok ezrei törtek be a tartomány kerületeibe.

A tálibok a múlt héten már azt állították, hogy

elfoglalták a Kabultól 80 kilométerre található, északkeleti tartomány teljes területét, ám ezt akkor az NRF cáfolta, az afgán sajtó pedig arról cikkezett, hogy a vallástudósokból (uléma) álló tanács sürgette a tálibokat, hogy tárgyaljanak az ellenállást tanúsító Pandzsír tartomány vezetőivel.

A hét végén Maszúd azt közölte, kész tárgyalni az augusztus közepén hatalomra került radikálisokkal, ám a tálibok elutasították ezt a javaslatot.

Pandzsírra a tálibok a korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat. Ez a tartomány volt egyébként az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibokkal szemben szövetkező Északi Szövetség fellegvára. A mostani ellenállást az afgán hadsereg régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkották. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is oda menekültek. A katonai ellenállás Ahmad Maszúd körül szerveződött, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.