2021. szeptember 8., 12:14

Afgán konfliktus: A kínai külügyi szóvivő szerint Peking kész fenntartani a kommunikációt az új afgán kormánnyal

Peking kész fenntartani a kommunikációt Afganisztán újonnan megalakult tálib kormányával - mondta Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő a szerdai sajtótájékoztatóján Pekingben.

Kína
A kép illusztráció
Fotó: TASR/AP

A szóvivő kérdésre válaszolva rámutatott:

a kabuli kabinet megalakítása elkerülhetetlen lépés volt az ázsiai ország újjáépítése érdekében.

Kína tiszteletben tartja Afganisztán szuverenitását, függetlenségét és területi egységét

- hangsúlyozta Vang.

A tálibok augusztus hatalomátvételét követően Peking nyílt és befogadó kormány megalakítását szorgalmazta.

Reméljük, hogy az új afganisztáni hatóságok mindenféle etnikumot és csoportot meghallgatnak, hogy eleget tudjanak tenni népük vágyainak és a nemzetközi közösség elvárásainak

- tette hozzá a szóvivő.

Kedden megalakult a tálibok átmeneti kormánya Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök vezetésével. Médiaértesülések szerint Ahund a radikálisok egyik kevésbé ismert vezetője, aki vélhetően a rivális tálib frakciók közötti kompromisszumos megoldásként került a kormányfői tisztségbe. A kandahári születésű Ahund a tálib mozgalom alapítóinak egyike, és a tálibok elhunyt társalapítója, Omár molla közeli szövetségese volt. Egyelőre nem tudni, hogy az ügyvivő kormány megbízatása meddig szól, és lesznek-e választások.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.