2021. augusztus 17., 12:52

Afgán konfliktus: A jegybankelnök is elmenekült Kabulból, Gánit okolja a káoszért

Az afgán jegybank elnöke is elmenekült Kabulból, mint az afgán kormány tagjai, de Adzsmal Ahmadi egy hétfő esti Twitter-bejegyzésében Asraf Gáni államfőt és "tapasztalatlan tanácsadóit" okolta azért, hogy a tálib lázadók olyan gyorsan át tudták venni a hatalmat, és hogy totális káosz alakult ki az országban.

Afganisztán
Fotó: TASR/AP

Ahmadi, akit egy évvel ezelőtt neveztek ki a jegybank ügyvezető elnökévé, leírta, miként zajlott utolsó munkanapja, és hogyan menekült el egy katonai repülőgéppel a fővárosból, miután lemaradt arról a polgári gépről, amelyre jegyet vett.

A hírek egyre nyugtalanítóbbak voltak aznap. Rettenetes érzéssel, de hazamentem, a helyetteseim gondjára bíztam a nemzeti bankot. Nem így kellett volna véget érnie a karrieremnek. Felháborít, hogy az afgán vezetést ennyire nem érdekelte a jövő. Nem tudom megbocsátani (Asraf Gáni elnöknek), hogy nem készített tervet az átmenetre, és hagyta káoszba fulladni az országot. (Elnökként) jó ötletei voltak, de silány volt a végrehajtás. Ha ennek a rossz kivitelezésnek én is része voltam, akkor vállalom érte a felelősséget

- írta.

Láttam (a kormánytagokat) a repülőtéren. Úgy távoztak, hogy nem szóltak erről senkinek

- tette hozzá.

Továbbra is nagy kérdés, hogy az afgán biztonsági erők miért hagyták fel hadállásaikat olyan gyorsan

- ezzel arra utalt, hogy a kormánnyal szövetséges egyes milíciák vezetői azt állították:

valamilyen összeesküvés áll a hadsereg kapitulációja mögött, különösen ami az ország északi részét illeti.

Nem derült ki a volt jegybankelnök üzeneteiből, hogy hova távozott a katonai repülőgéppel Kabulból, mint ahogy az sem ismert, hogy a kormány tagjai hova menekültek.

A Reuters hírügynökség megpróbált kapcsolatba lépni Adzsmal Ahmadival, hogy további részleteket tudjon meg tőle, de nem kapott választ. Mindenesetre a szóban forgó Twitter-fiók valóban az övé - állítja a hírügynökség, amely ellenőrizte ezt más forrásból.

Ahmadi az afgán nemzeti bank honlapján található rövid életrajza szerint korábban dolgozott az amerikai pénzügyminisztériumban, a Világbanknál és egy magán-tőkealapnál.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.