2022. február 13., 14:36

A volt afgán elnök az Egyesült Államok által befagyasztott afgán vagyon felszabadítását sürgette

Az Egyesült Államok által a tálib hatalomátvételt követően befagyasztott afganisztáni vagyon visszaadását sürgette vasárnap Hamid Karzai volt afgán elnök.

Afganisztán
Fotó: TASR/AP
Igazságtalan és tisztességtelen dolog Afganisztán pénzét visszatartani. Az a pénz az afgán népet illeti... Arra kérem tehát Joe Biden elnököt, adja vissza az afgánoknak

- fogalmazott Karzai újságírók előtt.

A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele után

a nemzetközi közösség felfüggesztette Afganisztán támogatását, és befagyasztotta az ország külföldi - főleg amerikai - bankokban lévő vagyonát, mintegy 9,5 milliárd dollárt.

Emiatt az ország gazdaságilag katasztrofális állapotba került, a 38 milliós lakosság több mint felét éhínség fenyegeti.
Biden pénteken írta alá azt rendeletet, amely az Egyesült Államokban befagyasztott 7 milliárd dolláros afganisztáni vagyonból 3,5 milliárd dollárt afgán segélyezésre szabadít fel.

A rendelet lehetővé teszi az amerikai pénzintézetek számára, hogy megkönnyítsék a humanitárius csoportok hozzáférését a pénzhez, amelyet aztán közvetlenül az afgán népnek adnák át.

A rendelet értelmében a pénz másik fele a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások amerikai áldozatainak családjaihoz kerülne.

Sajtótájékoztatóján Karzai ezzel kapcsolatban azt mondta, az afgán nép osztozik az amerikaiak terrortámadások felett érzett gyászában, ám hangsúlyozta, hogy a merényletekben egyetlen afgán sem vett részt, és felszólította Bident, vizsgálja felül a döntést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.