A Vlagyimir megyei vizsgálati fogházba szállították Navalnijt

2021. március 3., 17:58
ma7 | MTI

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust a Moszkvától mintegy 170 kilométerre északkeletre található, Vlagyimir megyei vizsgálati fogházba szállították, ahol a karantén idejét tölti, mielőtt továbbviszik a pokrovi börtönbe - közölték szerdán az orosz igazságszolgáltatási hatóságok.

Fotó: TASR/AP
Navalnijt jelenleg a Kolcsugino vizsgálati fogházban helyezték el a karantén idejére. A törvény szerint ez akár tizenöt napot is igénybe vehet. Ezt követően viszik át a pokrovi IK-2 börtönbe"

- közölte a hatóság, az ugyancsak Vlagyimir megyében lévő másik büntetés-végrehajtási intézetre utalva.

Az elítélt ellenzéki politikus ügyvédje, Vagyim Kobzev megerősítette, hogy védence karanténban van. Mikroblogján az ügyvéd közölte, hogy védencét teljesen elszigetelték a külvilágtól, leveleket nem fogadhat. Kobzev egyben kifogásolta Navalnij fogvatartási körülményeit is.

Egy orosz bíróság február 2-án letöltendőre változtatta Navalnijnak az úgynevezett Yves Rocher-ügyben hozott felfüggesztett - többéves - szabadságvesztését, arra hivatkozva, hogy a politikus megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit.

Az ellenzéki politikus januárban tért vissza Oroszországba, miután Németországban kezelték több nyugati laboratórium egybehangzó állítása szerint egy, a "Novicsok" csoporthoz tartozó idegméreggel ellene elkövetett merénylet után.