2024. február 14., 11:22

A világ fele idén dönt majd a jövőjéről

2024-ben régóta nem látott választási hullám söpör végig a világon. A Föld lakosságának fele, azaz 4 milliárd ember él olyan országban, ahol idén tisztán vagy csupán formálisan, de voksolást fognak tartani a vezetők személyéről - írja Horváth Sebestyén, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében.

választási térkép
Fotó: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

Magyarország és Szlovákia számára a leginkább jelentős esemény a június 6-9 közötti uniós választás lesz, amelyen az integrációs szervezet több mint 450 millió lakosának sorsáról dönthetünk. Szlovákiában bő egy hónap múlva kezdődik az államfőválasztás első fordulója, a magyar önkormányzati választások is érdekes versenyt ígérnek, de az Egyesült Államok elnöki és kongresszusi voksolására érdemes idén figyelni november ötödikén. 

2024. június 6-9 között az Európai Unió tagállamaiban szavazást tartanak az Európai Parlament képviselőiről. Az esélyeket tekintve a centrista-jobboldali Európai Néppárt (EPP) dominanciája töretlennek tűnik, de két ciklus óta folyamatosan veszít támogatottságából. Hasonló bizalomvesztéssel kénytelen szembenézni az örökös második helyezett, a centrista-baloldali  Szocialisták és Demokraták (S&D) pártszövetség is.

Az EP-választás során két nagy pártcsalád hanyatlásával párhuzamosan a francia Nemzeti Tömörülés és az olasz Liga által vezetett, euroszkeptikus Identitás és Demokrácia (ID) pártszövetség egyre népszerűbb, 2023. végi becslések szerint a harmadik legnagyobb frakcióvá válhat. Amennyiben az idei választáson a nagyobbik magyar kormánypártnak sikerül mandátumszámát megőriznie, és a csatlakozási folyamatot elindítják, jó eséllyel a harmadik legnagyobb pártcsalád helyét az Európai Konzervatívok és Reformerek vehetik át, a jelenlegi népszerűségi adatok alapján.

A teljes cikk az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány oldalán olvasható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.