2021. március 25., 21:13

A választások előtt feloszlott a bolgár parlament

Menetrendszerűen feloszlott a bolgár parlament az április elején esedékes választások előtt csütörtökön.

Fotó: Archívum
A bolgár parlament ülésterme
A kampányidőszak hevétől függetlenül ne feledjük el, hogy április 4. után is együtt kell élnünk egymással"

- hangsúlyozta záróbeszédében Cveta Karajancseva házelnök.

Daniela Daritkova, a kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) frakcióvezetője rámutatott: egyetlen párt sincs abban a helyzetben, hogy önállóan alakítson kormányt.

Közvélemény-kutatások alapján sokszínű, megosztott parlamentre lehet számítani a választásokat követően. A GERB nacionalista koalíciós partnerével, az Egyesült Hazafiak szövetséggel együtt 2017 óta vezeti az országot. Elemzők szerint idén is a legerősebb tömörülésként kerülhet ki a választásból. A kormánykritikus szavazók a felmérések szerint megosztottak több párt között. Előrejelzések szerint az ellenzéki szocialisták a második helyet szerezhetik meg a szavazáson.

A bolgár parlamenti választások lebonyolítását nehezíti, hogy az országban jelenleg a koronavírus-járvány harmadik hulláma tombol. A voksolást számos higiéniai és járványügyi óvintézkedés kíséri. A karanténban lévők mozgó urnák segítségével szavazhatnak.

A mintegy 7 milliós Bulgáriában 317 116 fertőzöttje és 12 413 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint. Hétfőtől március végéig részletes kijárási korlátozásokat rendeltek el az országban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!