2020. október 27., 11:26

A török elnök feljelentett egy jobboldali holland politikust a twitter-bejegyzése miatt

Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedden feljelentést tett Geert Wilders, az iszlámellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője ellen sértő Twitter-bejegyzése miatt - jelentette az NTV török hírtelevízió.

Wilder-Erdogan
Geerd Wilder és Recep Tayyip Erdogan
Fotó: Archívum

A panaszt Erdoğan egyik ügyvédje, Hüseyin Aydin nyújtotta be. Szerinte Wilders bejegyzései a török államfő becsületét, méltóságát sértik, és nem maradnak a véleménynyilvánítás szabadságának keretein belül.

Wilders múlt szombaton a mikroblogján terroristának nevezte Erdoğant.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter vasárnap ugyancsak a Twitteren azt írta, hogy Wilders "hasznot próbál húzni az iszlám- és az idegenellenességből". Egyúttal figyelmeztetett: "eljött az ideje, hogy Európa megálljt parancsoljon fasiszta mentalitású pimasz politikusainak".

Wilders erre úgy reagálta, hogy "a törökök mérgesek, mert terroristának neveztem Erdoğant". "Az igazság néha kellemetlen, de attól még nem kevésbé igaz" - fűzte hozzá a bejegyzésben.

A török elnök vasárnap azt üzente Wildersnek, hogy "tudnia kellene, hol a helye".

Erdoğan a napokban Emmanuel Macron francia államfővel is összetűzésbe került. A vita kiváltói azok az erőteljes intézkedések voltak, amelyeket Macron az iszlám fundamentalizmussal szemben hozott, miután Franciaországban a közelmúltban brutálisan meggyilkoltak egy tanárt, aki Mohamed-karikatúrákat mutatott be egy órán.

A török államfő szerint Macronnak fogalma sincs a vallásszabadságról, és szombaton azt üzente francia kollégájának, hogy vizsgáltassa meg elmeállapotát. Erre válaszul Párizs hazarendelte konzultációra ankarai nagykövetét, Macron pedig elfogadhatatlanak nevezte Erdoğan szavait, és azt követelte, hogy "változtasson politikai irányvonalán, mert minden vonatkozásban veszélyes".

A török elnök hétfőn már arra szólította fel országa lakosságát, hogy egyáltalán ne vásároljanak francia termékeket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.