2021. július 23., 10:44

A tálibok szerint a békemegállapodás feltétele az afgán elnök távozása

A kormánnyal szemben álló tálibok kitartanak amellett, hogy az afganisztáni békemegállapodás feltétele egy új kabuli kormány megalakítása tárgyalásos úton és Asraf Gháni afgán elnök távozása - nyilatkozott a lázadók egyik szóvivője pénteken.

Afganisztán
Fotó: TASR/AP

Szuhail Sahín, aki egyben a tálib tárgyalási küldöttség tagja is, az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy a felkelők nem kívánják monopolizálni a hatalmat a szakadék szélére sodródott országban. Leszögezte, hogy

a tálibok azonnal leteszik a fegyvert, amint a konfliktusban érintett valamennyi fél számára elfogadható, tárgyalásos úton létrejött kormány hivatalba lép Kabulban, Gháni elnök kormánya pedig távozik.

A tálib fegyveresek az elmúlt hetekben gyors területfoglalást hajtottak végre, stratégiai határátkelőhelyeket foglaltak el, és egy sor tartományi fővárost fenyegetnek, miközben az utolsó amerikai és NATO-csapatok is elhagyják Afganisztánt.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője szerdán a Pentagonban tartott sajtókonferenciáján úgy nyilatkozott: az Afganisztán teljes ellenőrzéséért harcoló tálibok "stratégiai lendületben" vannak, nyomás alá helyezik a legfontosabb afgán városokat, és a következő hetek sorsdöntőnek bizonyulhatnak a 20 éve zajló fegyveres konfliktusban.

Az amerikai parancsnok úgy vélte, hogy a tálibok győzelme nem elkerülhetetlen, és nem zárta ki egy tárgyalásos politikai megállapodás lehetőségét a tálib vezetéssel, ugyanakkor a "teljes tálib hatalomátvételt" sem.

A végjátékot még nem írták meg

- fogalmazott.

A szélsőséges tálibok utoljára 20 évvel ezelőtt voltak hatalmon Afganisztánban, és visszatérésük sokakban félelmet kelt az országban: akkor kőkemény iszlámalapú rendszert kényszerítettek a lakosokra, amelyben a lányok nem járhattak iskolába és a nők nem dolgozhattak.

Mindazok az afgánok, akik megengedhetik maguknak, ezrével folyamodnak vízumért, hogy mielőbb elhagyhassák az országot, mivel attól tartanak, Afganisztán gyorsan erőszakos káoszba süllyed. Az amerikai- és NATO-csapatok kivonulása 95 százalékon áll, és augusztus 31-én végleg befejeződik.
Mindeközben több mint száz civilt öltek meg ismeretlen fegyveresek a délkelet-afganisztáni Szpin Boldak határkörzetben - számolt be forrásokra hivatkozva a Tolo News afgán tévécsatorna. Szpin-Baldakot, amely Kandahár tartományban a pakisztáni határon fekszik, néhány napja foglalták el a tálibok.

Az afgán belügyminisztérium megerősítette a civilek lemészárlását a határ menti körzetben.

Kegyetlen terroristák a pakisztáni Pandzsábban lévő vezetőik parancsára elfoglalták ártatlan afgánok házait a térségében, kifosztották azokat, és megöltek száz embert

- idézte a tévécsatorna Mirvaisz Sztanekzai afgán belügyminisztériumi szóvivőt.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálib szóvivője tagadta a vádakat, ugyanakkor azt állította, hogy a lázadók Afganisztán határának majdnem egészét ellenőrzik, ahol offenzívát hajtanak végre, kihasználva a külföldi katonák kivonását.

Afganisztánnak a Tádzsikisztánnal, Üzbegisztánnal, Türkmenisztánnal és Iránnal közös határainak körülbelül 90 százaléka az ellenőrzésünk alatt van

- mondta el a tálib szóvivő a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek csütörtökön.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.