lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2021. november 15., 17:18

A tálibok offenzívát indítottak az Iszlám Állam ellen Afganisztán déli részén

A tálibok offenzívát indítottak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyvereseinek feltételezett állásai ellen a dél-afganisztáni Kandahár tartományban, legalább négy dzsihadista és két civil meghalt - jelentették helyi rendőrségi források.

Nyomulnak erősen
Illusztráció
Fotó: unsplash.com

A kandahári rendőrfőnök, Abdulgaffar Mohammadi közölte, hogy az Iszlám Állam Afganisztánban aktív, és az Iszlám Állam-Horaszán nevet viselő csoportja ellen éjfél körül, a tartomány négy körzetében indítottak támadást, és tíz terroristát letartóztattak.

Augusztus 15-ei hatalomátvételük óta a tálibok többször leszögezték, hogy kiemelten fontosan kezelik az afganisztáni biztonsági helyzet megszilárdítását,

elemzők szerint azonban az Iszlám Állam helyi csoportja - miután a korábbi afgán kormány csapatai és a velük szövetséges amerikai erők támadásai során korábban meggyengült - új erőre kapott a radikálisok hatalomra jutása után.

A terroristák afganisztáni központjának a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományi fővárosa, Dzsalalábád számít, de több támadást követtek el az északkeleti Kunduz tartományban élő síita kisebbségek ellen is. A szervezet vállalta magára továbbá Kandahár legnagyobb síita mecsetében októberben elkövetett pokolgépes merényletet, amelynek legalább 60 halottja és több tucat sebesültje volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.