2021. szeptember 14., 20:11

A tálibok megköszönték a nemzetközi közösségnek a felajánlásokat

Megköszönte kedden Amír Hán Muttaki, az afganisztáni tálibok ügyvivő kormányának külügyminisztere a több mint 1,2 milliárd dolláros (csaknem 355 milliárd forintos) felajánlást az ENSZ előző napi, afganisztáni adományozó konferenciáján, mindazonáltal felszólította az Egyesült Államokat, hogy "tanúsítson nagyvonalúságot".

Amír Hán Muttaki
Fotó: TASR/AP
Amír Hán Muttaki
Köszönjük és üdvözöljük a nemzetközi közösség több mint egymilliárd dolláros felajánlását, és arra kérjük, hogy folytassa Afganisztán támogatását"

- jelentette ki Muttaki egy sajtótájékoztatón, hozzátéve azonban, hogy

Amerikának (további) nagyvonalúságot kell tanúsítania".

A tárcavezető szerint az "Iszlám Emirátus" (ahogyan a tálibok Afganisztánt nevezik) ugyanis "segített az Egyesült Államoknak az evakuálási folyamat lebonyolításában, de utóbbi köszönetnyilvánítás helyett arról beszél, hogy szankciókkal sújtja népünket".

Muttaki a sajtótájékoztatóján ígéretet tett arra, hogy a segélyt az "arra érdemes és szegény afgánokhoz" juttatják el.

Az afgán ügyvivő külügyminiszter sajtótájékoztatóján kiemelte a tálibok által tanúsított "jó szándékot" a nemzetközi közösség iránt, ugyanakkor sajnálatának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Washington "válaszul befagyasztotta az afgán nép pénzét", utalva arra, hogy a tálib hatalomátvételt követően zárolták az Egyesült Államokban tartott afgán pénzeszközöket és tartalékokat.

Az ENSZ becslései szerint Afganisztánnak több mint 600 millió dollárnyi támogatásra van szüksége az év végéig, hogy elkerülhesse az élelmiszerhiányt és a közszolgáltatások összeomlását. Az élelmiszer-ellátás jelentősen romlott a tálibok hatalomra kerülése óta.

Muttaki emlékeztetett rá, hogy a tálib mozgalomra és annak vezetőire gyakorolt politikai és pénzügyi nyomás az elmúlt két évtizedben nem vezetett a radikális iszlamisták bukásához, és - mint mondta - ezúttal sem fog ahhoz vezetni.

 Meg kellene próbálnunk jó irányba haladni, valamint a diplomáciai és a gazdasági kapcsolatok útjára lépni. Afganisztán stabilitása és biztonsága a világ biztonságát is jelenti"

- fogalmazott.

Az ügyvivő külügyminiszter a tálibok nevében ismételten ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartanak

minden nemzetközi elvet, amennyiben nem mondanak ellent az iszlám elveinek és az afgán nemzeti érdekeknek".

Elmondta továbbá, hogy a tálib kormány elkötelezett marad azon ígérete iránt is, miszerint nem teszi lehetővé terroristák számára, hogy Afganisztán területéről kiindulva hajtsanak végre támadásokat más országok ellen.

A tálibok kedden azt hangoztatták: az ENSZ-nek segítenie kell, hogy a korábbi erőszak miatt belső menekültté vált 3,5 millió afgán állampolgár hazatérhessen otthonába.

Az +Iszlám Emirátus+ számára jelenleg elsőrendűen fontos, hogy a belső menekültként élő családok a tél előtt visszatérhessenek azokra a területekre, ahonnan származnak. Az ENSZ-nek segítenie kellene nekünk ebben, és az +Iszlám Emirátus+ kész mindenfajta együttműködésre"

 - írta a Twitteren a tálibok egyik szóvivője, Naím Vardak.

Az EFE spanyol hírügynökség emlékeztet: Muttaki hétfőn Kabulban találkozott Filippo Grandival, az ENSZ menekültügyi főbiztosával. Vardak szerint a találkozón humanitárius és az általános segítségnyújtással kapcsolatos kérdéseket vitattak meg, különös tekintettel a külföldre menekültekre, valamint az belső menekültekre. Az Afganisztánban élő 3,5 millió belső menekültön kívül 2,3 millió afgán él menekültként a szomszédos Pakisztánban és Iránban.

Az afganisztáni tálibok - akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció - augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül vonultak be az afgán fővárosba, Kabulba, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó háború. A tálibok múlt kedden alakult kormányát eddig egyetlen ország sem ismerte el hivatalosan.
Megosztás
Címkék