A tálibok elraboltak egy utasokkal teli buszt

2021. január 2., 11:17
ma7 | MTI

Feltehetően tálib lázadók elraboltak egy utasokkal teli buszt szombaton Nyugat-Afganisztánban - közölte egy helyi tisztségviselő.

taliban-afganisztani-tuzszunet.jpg
Fotó: TASR

Az incidens Herát tartomány Csildohtaran körzetében történt a reggeli órákban. Mohammad Omarzai kerületi vezető szerint a fegyveres lázadók egy csoportja egy főúton támadta meg, majd vitte ismeretlen helyre a járművet többtucatnyi utasával együtt. 
A kormányellenes tálibok egyelőre nem vállalták magukra a túszejtést, de Omarzai őket tette felelőssé.

A rendőrség hajtóvadászatot indított, hogy kiszabadítsa az utasokat az emberrablók fogságából.  Jóllehet a kormány és a tálibok több mint három hónapja folytatnak béketárgyalásokat a több évtizedes háború lezárása érdekében, a radikálisok továbbra is hajtanak végre támadásokat, jobbára afgán biztonsági erők, de civilek ellen is. Hétfőn legalább húsz polgári lakost raboltak el az ország délkeleti részén fekvő Gazni tartományban, pénteken pedig megöltek egy újságírót Gor tartományban.

A szélsőségesek Afganisztán-szerte megpróbálják ellenőrzésük alá vonni a kisebb városokat. A dpa hírügynökség korábbi összesítése szerint nyár végén az afganisztáni körzetek valamivel kevesebb mint negyven százaléka volt a kezükön, több mint ötven százalékuk ellenőrzéséért pedig harcok folytak a felkelők és a kormányerők között.