2021. november 14., 11:18

A tajvani kérdést vitatta meg a kínai-amerikai csúcs előtt a két külügyminiszter

Aggodalmát fejezte ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter Vang Ji kínai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során, amiért Peking nyomást gyakorol Tajvanra - közölte helyi idő szerint szombaton az amerikai külügyminisztérium.

Antony Blinken, Vang Ji
Fotó: TASR/AP

„A külügyminiszter kiemelte, hogy az Egyesült Államok hosszú távon érdekelt a Tajvani-szoros békéjében és stabilitásában, és aggodalmát fejezte ki, amiért a Kínai Népköztársaság folytatja a Tajvanra nehezedő katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlást” - olvasható a Ned Price külügyi szóvivő által kiadott közleményben.

Blinken felszólította Pekinget, hogy kezdjenek érdemi párbeszédbe a Tajvani-szorossal kapcsolatos kérdések békés megoldása érdekében, a tajvani nép igényeivel és érdekeivel egybehangzóan.

Price közölte, hogy a telefonbeszélgetést pénteken tartották, Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő hétfőre tervezett virtuális csúcstalálkozója előtt.

Biden és Hszi washingtoni idő szerint hétfő este harmadik alkalommal tárgyal videokonferencia keretében egymással. Blinken és Vang telefonbeszélgetése ezt a csúcstalálkozót volt hivatott előkészíteni.

Washington és Peking között az utóbbi időben sokasodtak a vitás kérdések,

mindkét fél szigorúan ragaszkodik az árukereskedelemmel és az emberi jogokkal kapcsolatos álláspontjához. Az elmúlt hetekben jelentősen nőttek a feszültségek Tajvan kapcsán, amelyen Kína lázadó tartománynak tekint, és ismét az uralma alá kíván vonni - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Az amerikai elnök soha nem rejtette véka alá, hogy személyesen kíván találkozni a kínai vezetővel,

és bírálta távolmaradását a G20-csoport csúcstalálkozóján, illetve a COP26 klímaértekezleten.

Hszi Csin-ping közel két éve nem hagyta el Kínét egészségügyi okokra hivatkozva.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.