2020. augusztus 19., 21:21

A szaúdiak szerint addig nincs béke Izraellel, míg azok ki nem egyeznek a palesztinokkal

Szaúd-Arábia addig nem létesít diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, amíg nem rendezik a palesztin-izraeli konfliktust - szögezte le a szaúdi külügyminiszter szerdán Berlinben, ahol német hivatali partnerével folytatott egyeztetéseket.

ciszjordánia izrael ellenőrző pont
Fotó: TASR/AP
Képünk illusztráció.

Feiszal bin Farhán Ál Szaúd újságíróknak azt mondta, hogy a felek közötti megállapodásnak az önálló palesztin állam létesítését szorgalmazó nemzetközi egyezményeket figyelembe kell vennie.
Hangsúlyozta, Rijád továbbra is az Arab Liga által az arab-izraeli viszony rendezése végett 2002-ben elfogadott béketervet tartja irányadónak, és csak Kelet-Jeruzsálemet fogadja el a palesztin állam fővárosának.

Noha a külügyminiszter bírálta Izrael telepespolitikát, amely szerinte nem szolgálja a béke ügyét, hozzátette, "akár kedvezően is meg lehet ítélni" az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között nemrég megkötött békemegállapodást, amelyet követően a zsidó állam felfüggesztette Ciszjordánia főként telepesek lakta részeinek annektálására vonatkozó tervét.

Izrael augusztus 13-án kötött békemegállapodást az Egyesült Arab Emírségekkel, amelynek keretében a két ország diplomáciai kapcsolatot létesít egymással. A hírt Donald Trump amerikai elnök jelentette be a Twitteren, a héten pedig Trump tanácsadója és veje, Jared Kushner úgy vélekedett, hogy Szaúd-Arábiának úgyszintén érdeke a kapcsolatok normalizálása.

Hangsúlyozta: egy ilyen lépés szerinte a palesztinokat is segítené.

A Fehér Ház részéről Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC televíziónak adott vasárnapi interjújában szintén úgy vélte, az Egyesült Arab Emírségek példáját követve más közel-keleti országok is békemegállapodást köthetnek Izraellel, akár Szaúd-Arábia is.

Abu-Dzabi Szaúd-Arábia régiós szövetségesének számít, és mindkét ország jó kapcsolatokat ápol Washingtonnal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.