2023. augusztus 11., 15:36

A szakadár georgiai területek visszaadását követelik Moszkvától nyugati országok az invázió évfordulóján

Dél-Oszétia és Abházia szakadár georgiai területek visszaadását követeli közös nyilatkozatban Moszkvától az ENSZ Biztonsági Tanácsának hat nyugati tagja a területek Oroszország általi lerohanásuk 15. évfordulóján.

Grúzia
Fotó: TASR/AP

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Albánia, Japán és Málta kijelenti az ENSZ New York-i székhelyén csütörtökön este kiadott nyilatkozatában, hogy Georgia 2008-as lerohanása Oroszország olyan "agresszív tendenciájának" kezdete volt a szomszédaival szemben, amely ma is tapasztalható Ukrajnában.

A BT-tagok zárt ajtók mögött konzultációt folytattak Georgiával, és ennek alapján továbbra is határozottan kiállnak az ország függetlensége, szuverenitása és a nemzetközileg elismert határain belüli területi integritása mellett - írták.

Georgia 2008-ban megkísérelte fegyverrel visszaszerezni az ellenőrzést a Moszkva által támogatott egyik szakadár terület, Dél-Oszétia fölött, de nem járt sikerrel. Az ötnapos háborúban az orosz csapatok más georgiai területekre is betörtek, majd Dél-Oszétia és Abházia kivételével kivonultak az országból, és Moszkva elismerte a két szakadár terület függetlenségét, valamint katonai támaszpontokat létesített rajtuk.

A nyilatkozatban, amelyet Albánia ENSZ-nagykövete a másik öt nagykövet társaságában olvasott fel a BT üléstermén kívül, elítélik Oroszország "brutális invázióját", Dél-Oszétia és Abházia megszállva tartását és "kísérleteit annektálásukra". A hat nyugati ország határozottan elítéli, hogy az Oroszország "az Ukrajna elleni indokolatlan és igazságtalan agressziója mellett folyamatosan provokál" más területeken is.

E provokációkra példaként említik,

hogy Oroszország rendszeresen végrehajt hadgyakorlatokat georgiai szakadár területeken, valamint a hozzájuk tartozó vizeken és légtérben, hogy szögesdrótkerítést és egyéb akadályokat állított fel a szakadár területek határán, hogy jogtalanul fogva tart, illetve elrabol helyi lakosokat, hátrányosan megkülönbözteti a szakadár területeken élő georgiaiakat, valamint szándékosan kárt okoz Georgia kulturális örökségében.

A hat ország szerint a konfliktust a nemzetközi jog - ezen belül az ENSZ Alapokmánya - alapján, békésen kell megoldani.
Dmitrij Poljanszkij, Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete képmutatónak nevezte a nyugati országok nyilatkozatát a közösségi médián megosztott üzenetében, és azt írta: Georgia felelőtlen hazardírozása miatt veszítette el a területeit. Hozzátette, hogy

Oroszország és Georgia kapcsolata "fokozatosan javul", már közvetlen légi járatokat is létesítettek egymással a turizmus és a gazdasági kapcsolatok érdekében, de "az oroszgyűlölő Nyugat éket akar verni közéjük". Ukrajnáról szólva pedig azt írta: "Az Egyesült Államok és szövetségesei a NATO geopolitikai érdekeiért egy Oroszország elleni értelmetlen és közvetett háborúban feláldozzák Ukrajnát az utolsó lakosig".

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.