2021. november 12., 17:43

A svéd multicég diszkriminál és nyerészkedik

A svéd IKEA vállalat a minap közzétett egy foglalkoztatást elősegítő képzésről szóló hirdetést, melyben hangsúlyozták, hogy kizárólag olyanok jelentkezését várják, akik nem francia állampolgárok, hanem bevándorlók. Jobboldali politikusok és közéleti szereplők kifogásolták, hogy a kormány egy ilyen kirekesztő kezdeményezést támogat. A cég reagált a vádakra, állítása szerint félreértés történt. 

Magyarázkodik a cég
Fotó: TASR
Illusztráció

A hirdetés nagy felháborodást keltett, amely az Ikea neve alatt jelent meg a minap Franciaországban és az állt benne, hogy olyan személyeket keresnek úgynevezett foglalkoztatást elősegítő képzésekre, akik a Pôle Emploi nevű munkaügyi központnál regisztrált álláskeresők, menekültek vagy kiegészítő védelemben részesülő személyek, és legalább A2-es szinten beszélik a francia nyelvet.

A pár hónappal ezelőtt feloszlatott jobboldali Génération Identitaire nevű csoport egykori alapítója és tagja, Damien Rieu azt írta a Twitteren a hirdetéssel kapcsolatban, hogy az Ikea kertelés nélkül diszkriminálja a franciákat.

Rieu egy videót is megosztott a Twitteren, melyben arról beszél, hogy botrányosnak tartja a francia kormány és bizonyos vállalatok azon együttműködését, melynek részeként kirekesztik a francia állampolgárokat. Rieu kihangsúlyozta, hogy a francia adófizetők pénzén hirdetnek olyan állami képzést, amelyen a franciák nem vehetnek részt, csakis menekültek.

Rieu a felvételen beszél az Ikeával együttműködő Each One nevű szervezet vezetőjéről, Théo Scubláról is, aki évi hatvanezer eurós fizetést tudhat magáénak.

Az Each One szervezetről írt a Basta nevű lap is, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a társaság több millió eurós támogatást vesz fel és

az általa segített menekültek béréből levon 15 százalékot, amit a saját hasznára fordít.

A legnépszerűbb jobboldali francia politikus, Marine Le Pen is felfigyelt az Ikea neve alatt megjelent hirdetésre, ő azt írta a közösségi oldalon, hogy az Ikea a kormány és speciális ügynökségek segítségével diszkriminálja a franciákat, majd hozzátette, hogy elnökké választása esetén véget vetne az állami és rendszerszintű rasszizmusnak.

Az interneten valóságos kommentcunami alakult ki, rengetegen támadták a céget #IkeaDiscrimine címszó alatt.

A botrány kirobbanását követően reagált a diszkriminációs vádakra az Ikea, állításuk szerint félreértés történt és hangsúlyozták, hogy a szóban forgó képzést az egyik szociális partnerük finanszírozza, nem ők. Az Ikea France arról is beszámolt, hogy a hirdetésben szereplő szakmai képzéseknek az a célja, hogy munkához juthassák a legkiszolgáltatottabb embereket, kiemelve az esélyegyenlőséget, írja a Le Figaro. A lap arról is beszámol, hogy a képzést szervező és finanszírozó Each One nevű szervezet társalapítója és vezetője, Théo Scubla azzal magyarázta a történteket, hogy több partnercégük meglévő állásajánlatokkal fordul hozzájuk abból a célból, hogy munkalehetőséget biztosítsanak a potenciális munkavállalóknak, különös tekintettel a menekültekre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.