2022. február 6., 19:48

A Soros-alapítvány volt vezetője szerint Fico rosszabb volt, mint Orbán, mégse kritizálták annyit a médiában

A Magyar Nemzet újabb részleteket közölt a Nyílt Társadalom Alapítvány volt divízióvezetőjével készült több órás Skype-interjúból, amelyben Andrej Nosko többek között arról beszélt, hogy a külföldi újságírók ki vannak szolgáltatva a magyar kollégáiknak, akik erősen torzítanak az ország helyzetével, valamint a kormánnyal kapcsolatban. 

Kipakolt
Fotó: Skype
Andrej Nosko

Andrej Nosko, aki jelenleg a PILnet európai igazgatójaként dolgozik Budapesten, ezt azzal magyarázza, hogy a külföldi médiumoknál dolgozó újságírók nem beszélnek magyarul, nem tudnak szóba elegyedni az átlagemberekkel, valamint a helyi híreket sem tudják elolvasni, ezért csak másodlagos forrásokra támaszkodva tudnak beszámolni Magyarországról. 

A most közölt részletben pedig arról beszélt, ha baloldali (szocialista) miniszterelnöke lenne Magyarországnak, akkor szerinte máshogyan állna hozzá az Európai Unió és a nemzetközi média is. Példaként a korábbi szlovák miniszterelnököt, Robert Ficót említette, aki szerinte „sokkal rosszabb dolgokat tett, mint a magyar kormányfő”, róla mégis jobb képet festettek a nemzetközi színtéren.

Jót szórakoztam – elég perverz szórakozás volt, már elnézést –, amikor a magyar médiaszabadságot Monika Beňová szlovák szocialista képviselőnő bírálta, aki a magyarnál egy sokkal korlátozóbb törvényt szavazott meg a saját hazájában. Beňovának tehát volt képe azt a médiatörvényt kritizálni, amely feleannyira sem volt olyan korlátozó, mint amelyet a saját pártja otthon, Szlovákiában megszavazott"

– jegyezte meg a Nyílt Társadalom Alapítvány volt igazgatója.

Nosko az interjú egy másik részében kitért a Freedom House-ra is. A nemzetközi szervezet szerinte ugyanis elemzés helyett egy „agitprop” anyagot írt a Szlovák demokrácia helyzetéről, amelynek a lényege az volt, hogy „amikor a barátaid kormányon vannak, akkor az ország jól teljesít, ha pedig nem a barátaid vannak hatalmon, akkor nem teljesít jól. Akkor akármit is csinálnak, nem elég jó”.

A Soros-szervezet korábbi vezetője szerint elfogult volt a Freedom House elemzése Szlovákiával szemben, elképzelhetőnek tartja, hogy más országok esetében is elkövettek ilyen hibákat. 

A szélsőségesen balliberális Átlátszó portál szerint titkosszolgálati manőverekre emlékeztető akció keretében készülhettek azok a felvételek, amelyeket a Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra az elmúlt napokban.

Az Index.hu szerint az Átlátszó arról ír, hogy csőbe húzhatták a Magyar Nemzethez került felvételen szereplőket, hogy olyan dolgokat mondassanak ki velük, amely egybevág a magyar kormány narratívájával. Kamu álláshirdetésekkel toborozhatták ugyanis az interjúalanyokat, akik úgy tudták, hogy egy alapítvány vezetésére jelentkeztek, amelynek célja a koronavírus-járvány alatt előforduló emberi jogi visszaélések kezelése, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés, a szólásszabadság és az információszabadság elősegítése. 

A  videóhíváson keresztül zajlott (ál)állásinterjúkról képernyőmentéseket is készítettek olyan személyek, akik elmondták az Átlátszónak, hogy ők is jelentkeztek az alapítványi munkára. 

A cikkből azonban nem derül ki, hogy kinek a megbízásából készülhettek valójában az állásinterjúk, ahogy arról sem tudni semmit, manipulálhatták-e esetleg a Magyar Nemzetben nyilvánosságra hozott interjúkat, vagy a szereplők ettől függetlenül tényleg ilyen véleményeket fogalmaztak-e meg.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.