2021. november 3., 08:03

A romániai PNL koalíciós kormányt akar liberális miniszterelnökkel

A Romániában két éve kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos tanácsa felhatalmazta kedden a párt vezetőit, hogy koalíció létrehozásáról tárgyaljanak a többi demokratikus párttal egy olyan kormány támogatása érdekében, amelyben a PNL adja a miniszterelnököt.

Román parlament
Fotó: MTI
A román parlament

Florin Citu pártelnök, ügyvivő miniszterelnök elmondta: a testület eltörölte azokat a korábbi határozatokat, amelyek kizárták, hogy a PNL együtt kormányozzon a korábbi koalícióból kilépett, és a Citu-kabinet bukását előidéző Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), vagy szövetségre lépjen a Szociáldemokrata Párttal (PSD).

A PNL a tárgyalások eredménye függvényében később dönt arról, hogy újjáélesztik-e az USR-vel - és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) - a jobbközép koalíciót, vagy nagykoalícióra lép-e a PSD-vel.

A PNL az utóbbi két hétben egy az RMDSZ-szel alakítandó, Nicolae Ciuca jelenlegi ügyvivő védelmi miniszter által vezetett kisebbségi kormány számára próbált parlamenti támogatást szerezni, de mind az USR, mind a PSD elutasította, ezért kedden Ciuca visszaadta a kormányalakítási megbízatást. Ezt követően kért és kapott a pártvezetés felhatalmazást arra, hogy "rugalmasabb" módon - közös kormányzásról - tárgyaljon a többi parlamenti párttal, a szélsőségesnek tartott, jobboldali, vírustagadó szólamokat hangoztató AUR kivételével.

A PNL - a Traian Basescu volt államfő egykori pártjával, a Demokrata Liberális Párttal (PDL) történt egyesülése révén - 2014-ben bekövetkezett jobbra tolódása előtt több ízben volt már a Ion Iliescu volt államfő által alapított legnagyobb román párt, a PSD koalíciós, vagy parlamenti partnere, azóta azonban a szociáldemokratákat tartják legfőbb politikai ellenfelüknek.

A minden "régi" pártot - köztük a PNL-t is - bíráló rendszerkritikus USR-vel éppen a 2019 előtt kormányon lévő PSD elleni küzdelem terelte egy táborba a PNL-t. Miután azonban a tavaly decemberi választások után közösen alakítottak kormányt, a jobbközép koalíciót szétfeszítette az azonnali reformokat követelő USR radikalizmusa és a döntéseit olykor egyeztetések nélkül meghozó Florin Citu kormányfő között elmérgesedett ellentét.

Citu kedd esti sajtóértekezletén arról faggatták az újságírók: hogyan fog most szövetségre lépni azzal a PSD-vel, amely ellen ő maga is hetekig tüntetett, amikor 2017-ben "uralma alá próbálta hajtani az igazságszolgáltatást".

Citu azt állította, a PNL nem adja fel céljait, és kormányzati jelenléte lesz a garancia arra, hogy Románia az európai úton marad.

Citu nem adott egyértelmű választ arra, hogy kit javasol most a PNL miniszterelnöknek. Ebből a román média azt a következtetést vonta le: Citu még mindig reménykedik abban, hogy kormányfő maradhat, holott az USR miatta lépett ki a kormányból és a PSD is nyilvánvalóvá tette, hogy őt tartja felelősnek a válságért.

A PNL elnöke és négy elnökhelyettese szerdán akarja megkezdeni a tárgyalásokat a PSD-vel és az USR-vel. A tárgyalóküldöttségben a PNL által két hete még miniszterelnöknek javasolt Nicolae Ciuca védelmi miniszter nem vesz részt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.