2021. október 10., 09:10

A potenciális új cseh miniszterelnök már dolgozik a kormányon, üzenetet küldött Zemannak

Két választási koalíció, a Spolu és a Polgármesterek-Kalózok még szombat este memorandumot írt alá az új cseh kormány megalakításáról. A koalíció a 200 tagú alsóház 108 tagján alapulna.

peter-fiala-ods.jpg
Fotó: Wikipedia

Ezzel a lépéssel a pártvezetők Miloš Zeman államfő tudtára adták, hogy a kormányalakítást kezdettől fogva bízza Petr Fialára. Az államfő már a választások előtt ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a megbízást a kormányalakításra a legerősebb párt vezetője kapja, nem a koalíció – azaz az ANO elnöke, Andrej Babiš.

A többségi kormány megalakítására vonatkozó memorandumban, amelyet Petr Fiala olvasott fel az újságíróknak többek közt az áll, hogy a két választási blokkba tömörült öt politikai szervezet, az ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Cseh Kalózpárt, Polgármesterek és Függetlenek arra kérik a cseh államfőt, hogy bízza meg Petr Fialát egy ilyen felállású kormánynak a megalakításával.

Megerősítjük korábbi nyilvános kijelentéseinket is, miszerint ennek a memorandumnak az aláírói közül senki nem kezd tárgyalásokat más politikai szubjektummal. Megállapodtunk abban, hogy az elkövetkező napokban folytatjuk közös tárgyalásainkat, és a konkrét programterületekkel, illetve a jövőbeli politikai megállapodásokkal fogunk foglalkozni”

– áll továbbá a memorandumban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.