2021. április 15., 16:12

A Pfizernél is hatékonyabb lehet a kínai vakcina

Valamennyi, Magyarországon elérhető koronavírus elleni oltóanyag hatékony és biztonságos. A kínai vakcina nagyon magas szintű védettséget biztosít, sőt a második adag után akár még hatékonyabb is, mint bármelyik másik elérhető vakcina, például a Pfizer – cáfolta az oltásellenes baloldal álhíreit a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszter, aki rámutatott: az egyes vakcinák lejáratása mögött egyértelműen üzleti érdekek állnak.

Fotó: MTI
Illusztráció

A második oltást követően a kínai vakcina ugyanolyan, vagy akár jobb védelmet biztosít, mint a Magyarországon megkapható többi vakcina. Érdemi különbség azonban nincs az egyes vakcinák hatékonyságában, lényegét tekintve teljesen mindegy, hogy valaki Pfizert vagy kínai oltóanyagot kap.

Mindegyik biztonságos, mindegyik védettséget nyújt"

– tette egyértelművé a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely emlékeztetett,

Magyarországon már több mint félmillió ember kapta meg a második oltást is a Sinopharm vakcinájából, az ő védettségük nemhogy rosszabb, de még jobb is lehet, mint akik a Magyarországon megkapható bármelyik másik oltóanyagot kapták. A tárcavezető aláhúzta: nincs szükség harmadik adagra a kínai oltóanyagból sem.

Gulyás Gergely leszögezte azt is, hogy az egyes vakcinákat lejárató álhírek mögött üzleti érdekek állnak, ezeknek a vitáknak nincs közük az oltóanyagok megbízhatóságához, hatékonyságához.

Hozzátette, hogy nem tartja elfogadhatónak az oltásokkal kapcsolatos félelemkeltést.

Az AstraZeneca példája ugyancsak azt mutatja, hogy az egyes oltóanyagok lejáratása mögött üzleti érdekek állhatnak. Ahogy Gulyás Gergelyhez hasonlóan Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai laboratóriumának vezetője, a koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője is hangsúlyozta: a brit–svéd oltóanyaggal kapcsolatos hírek

sokkal inkább egy gyógyszer- és vakcinafejlesztő cégek között kialakult kisebb háború eredménye, nem pedig bármilyen vérrögképződési probléma.

A virológusprofesszor szerint statisztikai szempontból semmilyen relevancia nincs az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződések között. Mint megjegyezte, ez a hírverés nem biológiai vagy virológiai szakmai kérdés, hanem sokkal inkább gazdasági.

A baloldal az elmúlt hónapokban egyetlen percre sem hagyott fel a keleti vakcinák elleni hergeléssel.

Oltásellenes kampányuknak a múlt hétvégén adott újabb lendületet, hogy sajtóhírek szerint Kao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője egy sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az oltási folyamat eredményesebbé tételéért vizsgálják a vakcinák hatékonyságát. Kijelentését több helyen úgy értelmezték, mintha a kínai vakcinák nem lennének elég hatékonyak. Vadai Ágnesnek, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőjének például sikerült úgy interpretálnia az elhangzottakat, hogy „a kínai járványügyi központ igazgatója elismerte, hogy a vakcináik nem elég hatékonyak”. Hadházy Ákos is megszólalt az ügyben, ő úgy fogalmazott, hogy Kína „gyógyszerkísérletet” folytat.

Az ATV-ben rontott neki a Sinopharmnak Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselő és Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője is, de a keleti vakcinákat érintő aggályokat igyekszik népszerűsíteni közösségi oldalán Burány Sándor és a DK-s Bauer Tamás is.

A baloldal oltásellenes kampánya hónapok óta zajlik, csak néhány példát említve: a DK januárban petíciót indított a kínai vakcina ellen; februárban Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa az ATV-ben tett kijelentéseivel arra utalt, hogy a keleti vakcinákban nem lehet megbízni; később Gyurcsány Ferenc (DK) egyenesen kétségbe vonta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök valóban kínai vakcinát kapott.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban most ismét elmondta: folyamatosan kérik a baloldalt, hogy ezekben a nehéz pillanatokban érdemes a vitákat félretenni, mert járványidőszakban összefogásra és nem széthúzásra van szükség.

Fel kell nőni a feladathoz, az oltásellenesség helyett az oltás pártjára kell állni"

– fogalmazott.

Magyarországon a mai napig már több mint 3 millió 90 ezer embert oltottak be, és eddig 4,2 millióan regisztráltak összesen.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!