2020. szeptember 2., 20:15

A parlament jóváhagyta az ügyészségi törvény módosítását

A Nemzeti Tanács szerdán jóváhagyta a z államfő által visszaküldött ügyészségi törvény módosítását, beleépítve Zuzana Čaputová néhány kiegészítését.

Ki lesz az utód
Fotó: ma7
Ki lesz Jaromír Čižnár főügyész utóda

A főügyész és a speciális ügyész is megbízatásuk lejártával vagy tisztségük megszűntével továbbra is a főügyészség ügyészei maradhatnak. A képviselők egyúttal kihagyták a speciális vagy a főügyész visszahívásának lehetőségéről szóló mondatot, amennyiben tisztségüket már nem rendesen, becsületesen vagy pártatlanul látnák el. A törvény a kihirdetésekor lép hatályba.

Az ismételten elfogadott módosítás értelmében a főügyész tisztségét olyanok is megpályázhatják, akik nem ügyészek. Bővülne azoknak a személyeknek és intézményeknek a köre, akik és amelyek javaslatot tesznek a jelöltek személyére. Már nemcsak a főügyészség ügyésze lehet speciális ügyész. A fűügyészi és a speciális ügyészi posztra minden 40. évét betöltött, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsába megválasztható szlovák állampolgár jelölhető, akinek 15 éves gyakorlata van a jogászi pályán. A büntetlen előélet is feltétel. A speciális ügyész tisztségére jelölt személynek jogi szakvizsgával kell rendelkeznie.

A főügyészi és a speciális ügyészi tisztségre a parlamenti képviselők, az igazságügyi miniszter, az emberjogi biztos, a Szlovák Köztársaság Ügyészi Tanácsa, a jogászok szakmai szervezetei, az egyetemek jogi karai, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia Állam és Jogtudományi Intézete tehetnek javaslatot. A speciális ügyészt eddig a parlament választhatta vagy hívhatta vissza a főügyész javaslatára egy pályázat alapján.

Az államfő a főügyész visszahívása előtt kikérheti az ügyészi tanács állásfoglalását, amit legkésőbb hét nap elteltével kellene beterjesztenie.

A főügyész és a speciális ügyész a jóváhagyott módosítások értelmében kinevezését két évvel megelőzően nem tölthetné be az alábbi tisztségeket: köztársasági elnök, parlamenti képviselő, EP képviselő, kormánytag, államtitkár, megyefőnök, főpolgármester, polgármester vagy emberjogi biztos. A jelölteket a parlamenti szavazás előtt az alkotmányjogi bizottság nyilvánosan hallgatja meg, hasonló körülmények között, ahogyan az alkotmánybírósági tagságra jelöltek esetében is történik.

Grendel Gábor, a parlament alelnöke a szavazást követően kijelentette:

A főügyész megválasztása első ízben lesz nyitott és átlátható.”

Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a most jóváhagyott szabályok alapján a jelöltek nyilvános meghallgatása egy magasabb minőségi szintű választást tesz lehetővé, amely Szlovákiát elmozdítja egy valódi jogállam irányába, ahol kivétel nélkül mindenki egyenlő lesz a törvény előtt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.