2020. május 8., 16:11

A párizsi metróban intelligens kamerákkal ellenőrzik a maszkviselést

A párizsi tömegközlekedési vállalat (RATP) intelligens kamerákkal fogja hétfőtől ellenőrizni, hogy az utasok betartják-e a koronavírus-járvány miatt az általános karantén fokozatos feloldása után a tömegközlekedési járműveken kötelezővé tett maszkviselést  - adta hírül pénteken a Le Monde című napilap.

Xavier Fischer-Dataklab
Fotó: Archívum
Xavier Fischer-Datakalab

A hat első kamerát hétfőtől, majd további hatot a következő hetekben a legforgalmasabb párizsi megállóban, a Chatelet-nál szerelik fel és kísérleti jelleggel három hónapon át figyelik velük az utasok maszkviselés arányát.

A francia fejlesztésű maszkfigyelő kamera nem arcfelismerő algoritmus alapján működik, így nem tárol semmilyen személyekkel összefüggésbe hozható adatot, de a program automatikusan felismeri, hogy a megállóban metróra szálló emberek viselnek-e maszkot.

Az RATP szerint a programmal megbecsülhető lesz, hogy az adott pillanatban hány utas tartja be az egészségbiztonsági előírásokat.

Semmilyen adatot nem tárolunk el, minden teljesen névtelen, és nem az a cél, hogy megbüntessük a szabályszegőket"

- közölte a közlekedési vállalat, amely jelezte az illetékes hatóságok felé, hogy minden érvényes törvényi szabályozást tiszteletben tart, az utasokat feliratokkal tájékoztatják a kamerák jelenlétéről a megállóban.

A kamerát létrehozó Datakalab hasonló rendszert helyezett el a dél-franciaországi Cannes piacain is.

Az adatkezelés a kamerában történik, semmilyen képet nem ad át a rendszer, csak a statisztikákat továbbítja, a feldolgozás élő memóriában történik, így ha a kamerát ellopják, semmit nem találnak benne"

- mondta  Xavier Fischer fejlesztő.

Az adatkezelési problémákon kívül, a rendszer hatékonysága a Le Monde szerint még nem bizonyított, miután az automatikusan érzékelő rendszerek kevésbé hatékonyak zárt térben a fényviszonyok miatt, mint a szabadban és természetes fényben. A fejlesztő szerint viszont az első tesztelések azt mutatják, hogy a rendszer 90 százalékosan pontos. Cannes-ban egyébként az önkormányzat elsősorban azért rendelte meg a szolgáltatást, hogy a piacon megfordulók maszkviselési aránya alapján felmérje, hogy a lakosságnak mennyi maszkot érdemes szétosztania.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!