2021. január 12., 20:30

A párbeszéd élénkítésében állapodott meg az ukrán és a moldovai államfő

Ukrajna és Moldova megállapodtak abban, hogy elnöki tanácsot hoznak létre a két ország kapcsolatainak koordinálása és a napirenden szereplő kétoldalú kérdések megoldása érdekében - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kedden, miután megbeszélést folytatott Kijevben moldovai hivatali partnerével, Maia Sanduval.

Maja Sandu - Volodimir Zelenszkij
Maja Sandu moldáv és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: Archívum

A moldovai államfő első hivatalos külföldi útja Ukrajnába vezetett.

A Zelenszkijjel közösen tartott sajtótájékoztatón először ukrán nyelven szólt az újságírókhoz, s csak utána váltott románra.

Az elmúlt években gyakorlatilag szünetelt az országaink közötti párbeszéd az államfők szintjén. Megerősítem, hogy Ukrajna stratégiai partner a Moldovai Köztársaság számára, és az országaink közötti állandó gyakorlati együttműködés fenntartása fontos feladat a Moldovai Köztársaságnak és az elnöki intézménynek"

- hangsúlyozta.

Zelenszkij a maga részéről úgyszintén biztosított afelől, hogy a két ország vezetői közötti párbeszédet a legmagasabb szinten kívánja megújítani és eredményessé tenni. Hozzátette, hogy éppen erre a célra hozzák létre az említett elnöki tanácsot. Hangsúlyozta, hogy egybeesik a két ország stratégiai célja, ami nem más, mint az európai uniós tagság.

Az ukrán elnök a kétoldalú együttműködés fő területei közül kiemelte egy modern autópálya kiépítését Kijev és Chisinau között, továbbá a közös határon a Dnyeszter folyón átívelő híd megépítését, amely - mint mondta - öt órára csökkentené a két főváros közötti autóutat. Szintén fontosnak nevezte a kereskedelem intenzívebbé tételét, a két ország közti áru- és személyforgalom könnyítését, továbbá a csempészet elleni közös küzdelmet, különösen az orosz ellenőrzés alatt álló, szakadár Dnyeszter-melléket érintően.

Maya Sandu a környezeti biztonságot is a kiemelt, megoldandó kérdések között említette, különös tekintettel a Dnyeszter-melléken tapasztalható problémákra - írta a Jevropejszka Pravda hírportál.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.