2022. december 11., 14:09

"A nukleáris elrettentés nem csak egy számháború"

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint Oroszország folyamatosan bővíti és modernizálja nukleáris arzenálját, így Kínával együtt a legnagyobb veszélyt jelentik az Egyesült Államokra. 

Topol-M
Topol-M interkontinentális ballisztikus rakéta egy 2012-es katonai parádén
Fotó: Bulletin of the Atomic Sciences

A védelmi tárca vezetője az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága parancsnokváltási ceremóniáján tartott beszédet. A nebraskai Offutt légi bázison székelő parancsnokság a Pentagon tizenegy egyesített parancsnokságának egyike. Egyéb feladatai mellett ő felel a stratégiai nukleáris elrettentésért és a globális csapásokért.

A parancsnokság élén eddig Charles Richard admirális állt, aki pénteken átadta a parancsnokságot Anthony J. Cottonnak, aki a légierő tábornoka, és a légierő globális csapásmérő parancsnokságának éléről érkezik a tisztségbe.

Austin az ünnepségen természetesen Oroszországról is beszélt, azt mondta,

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai kudarcokkal szembesülve többször is felvetette, hogy nukleáris fegyvert is bevethet."

Szakértők szerint Oroszország rendelkezik a világ legnagyobb atomfegyver-készletével, 6000 robbanófejjel, az Egyesült Államokkal együtt birtokolják a világ nukleáris arzenáljának 90%-át, ami bőven elég lenne ahhoz, hogy bolygónkat többszörösen elpusztítsa.

Putyin kijelentette, Oroszországnak nincs felhatalmazása megelőző nukleáris csapás indítására, de fejlett hiperszonikus fegyverei biztosítják, hogy erőteljesen reagálhasson, ha támadás érné.

A Reuters idézi, hogy szeptember 21-én figyelmeztette a nyugatot, nem blöffölt, amikor azt mondta, Oroszország védelmében kész lenne nukleáris fegyvereket használni. Szeptember 30-án pedig azt mondta, az Egyesült Államok precedenst teremtett, amikor 1945-ben két atombombát dobott Japánra. Orosz tisztviselők szerint a nyugat félreértelmezte Putyin szavait.

Az Amerika Hangja hírportál szerint Austin bírálta Putyint az Ukrajna február 24-ei megszállása óta hallatott, "felelőtlen nukleáris kardcsörtetés" miatt.

Az atomhatalmaknak mélységes felelősségük van a provokatív viselkedés elkerülésében, a proliferáció kockázatának csökkentésében, valamint az eszkaláció és a nukleáris háború elkerülésében"

– mondta.

Egy novemberi Pentagon-jelentés arra figyelmeztet, Kínának már 400 atomtöltete van, ami persze kismiska Oroszország 6000-éhez képest, de Kína mintegy két év alatt megkétszerezte nukleáris arzenálját, terjeszkedésének üteme pedig lehetővé teszi, hogy 2035-ig 1500 robbanófejet állítson elő.

A Breaking Defense portál idézi az amerikai védelmi minisztert, aki szerint "a nukleáris erőkre van szükség az eszkaláció kockázatának csökkentése érdekében," bár hangsúlyozta, továbbra is a diplomáciai megoldásokat helyezik előtérbe, fokozzák az átláthatóságot és a kiszámíthatóságot, és készen állnak arra, hogy új fegyverzetellenőrzési megállapodásokat kössenek partnereikkel.

Az amerikai védelmi miniszter emlékeztetett, a nukleáris elrettentés nem csak egy számháború, ha az lenne, az veszélyes fegyverkezési versenyt indíthatna el. Ezért fontos, hogy a Stratégiai Parancsnokság

képességeket alakítson ki a konfliktusok megelőzésére, és képességeinek integrálására, minden területen."

Amerika ebbe a kiberteret és az űrt is beleérti.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.