2021. július 10., 16:27

A német Zöldek nem változtatnak kancellárjelöltjükön a botlásai ellenére sem

A német ellenzéki Zöldek nem változtatnak kancellárjelöltjükön annak ellenére sem, hogy Annalena Baerbock társelnök több hibát ejtett az utóbbi hetekben - közölte a párt másik társelnöke, Robert Habeck egy szombati lapinterjújában.

zöld politika
Fotó: TASR/AP

Habeck a Süddeutsche Zeitungnak azt mondta:

ballépései és kevesebb (politikai) tapasztalata ellenére, a tagság továbbra is Baerbockot akarja jelölni a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra, és ő is, akinek pedig egyedül volt még esélye a jelöltségre, teljes mértékben Baerbockot támogatja.

A társelnök emlékeztetett rá, hogy

az idén áprilisban csaknem egyhangúlag választották meg jelöltnek Baerbockot, és fel sem merült azóta, hogy lecseréljék.

A jelöltnek most az a feladata, hogy az elnyert bizalomból a legjobbat hozza ki 

- tette hozzá.

A baloldali ökopárt május első felében még minden felmérésben vezetett. Választói támogatottsága azonban Baerbock botlásaival párhuzamosan gyengülni kezdett. A 40 éves politikus több ügyben magyarázkodásra kényszerült.

Szombati jelentésében a dpa német hírügynökség felidézte, hogy Baerbock hivatalos életrajzában több ellentmondásos rész van, és a legutóbbi könyve kapcsán plágiummal is megvádolták.

A politikai vetélytársak reakcióit jól jellemezheti a Baloldal (Die Linke) Bundestag-frakciója társelnöke, Amira Mohamed Ali egyik Twitter-bejegyzése, amely szerint Annalena Baerbock elviselhetetlen arroganciával viszonyul az alacsony jövedelmű emberekhez, és "okos klímapolitika helyett még inkább megosztja a társadalmat".

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.