2022. október 24., 19:20

A német kancellár szerint egy emberöltőig tarthat Ukrajna újjáépítése

Egy egész nemzedékre szóló feladat lesz Ukrajna újjáépítése, amelyet úgy kell végrehajtani, hogy a jövendő EU-s tagország az egységes belső piac részévé válhasson - mondta Olaf Scholz német kancellár hétfőn Berlinben.

Már előre készültek rá
Fotó: TASR
Olaf Scholz

A kormányfő az 5. német-ukrán üzleti fórumon kiemelte, hogy "minél koordináltabb és átláthatóbb" lesz Ukrajna újjáépítésé, annál nagyobb lesz a magánvállalatok hajlandósága arra, hogy beruházzanak az országban. Ugyanakkor a befektetők azt is tudják, hogy olyan országba viszik a pénzüket, amely nemcsak jó befektetési környezetet, mindenekelőtt jól képzett és erősen motivált munkaerőt kínál, hanem megszerzi az EU-tagságot - tette hozzá Olaf Scholz.

Aki Ukrajnában végez beruházást, az az Európai Unió jövőjébe fektet be"

- fogalmazott a német kancellár.

Aláhúzta, hogy Ukrajnának remek adottságai vannak, például az energetika területén megfelelő beruházásokkal tranzitországból a fenntartható módon megtermelt energia exportőrévé fejlődhet. Azonban a kijevi vezetésnek is vannak tennivalói, erősíteni kell a jogállamiságot és az átláthatóságot, és "még elszántabban kell küzdeni a korrupció ellen" - mondta Olaf Scholz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.