2021. április 12., 13:46

A német CDU elnöksége Armin Laschetet tenné meg kancellárjelöltnek a közelgő szövetségi parlamenti választáson

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöksége Armin Laschet pártelnököt, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányfőjét indítaná a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjeként a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson - mondta Volker Bouffier alelnök, Hessen tartomány miniszterelnöke hétfőn Berlinben.

Fotó: TASR/AP

Volker Bouffier az elnökségi ülés után tett nyilatkozatában elmondta, hogy a testület összes tagja Armin Laschetet indítaná. Szavazást nem tartottak a kérdésről, de ezt nem is tervezték - emelte ki.

Az elnökség után a párt szélesebb vezető testületében, a választmányban folytatják a tanácskozást, amelynek eredményeiről maga a pártelnök számol majd be a sajtónak.

A CDU elnöksége és választmánya után, hétfő délután Münchenben a CSU vezetősége is összeül majd.
A testvérpártok közös Bundestag-frakciójának vasárnapi berlini vezetőségi ülése után bejelentették, hogy

a CDU elnöke és Markus Söder CSU-elnök, bajor tartományi miniszterelnök is kész vállalni a kancellárjelölti feladatokat.

Markus Söder elmondta:

a szövetség nagyobbik tagjaként a CDU dolga eldönteni, hogy kettejük közül kit indítsanak.

A kiválasztási folyamat menetrendjét és befejezésének határidejét nem jelölték ki.
Markus Söder személyes népszerűsége jóval meghaladja Armin Laschetét, aki azonban 2017-ben is alacsony népszerűségi mutatókkal vágott neki a tartományi törvényhozási (Landtag-) választás kampányának, és vezetésével pártja végül legyőzte az akkor hetedik éve kormányzó szociáldemokratákat (SPD).
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.