lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. december 27., 08:51

A nagy fordulópont éve 2023 Kim Dzsong Un szerint

A nagy fordulópont éve volt 2023, amely fontos az ország fejlődése, a hatalom megerősítése és demonstrálása szempontjából - jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának évzáró plenáris ülésén - számolt be szerdán a KCNA állami hírügynökség.

Észak-Korea Kim Dzsong Un
Fotó: TASR/AP

A politikus, aki az egy évvel ezelőtti hasonló fórumon bejelentette „Észak-Korea nukleáris arzenáljának exponenciális növelését”, kedden az ülést megnyitva azt mondta, hogy 2023 „a nagy fordulópontok és nagy változások éve”, különösen a katonai képességek tekintetében.

Phenjan számára az évet az ország első kémműholdjának felbocsátása, az eddigi legerősebb interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM), a Hvaszong-18 kísérleti felbocsátása, valamint atomhatalmi státusának alkotmányba foglalása jellemezte.

A múlt héten Kim Dzsong Un kijelentette, hogy

Észak-Korea nem habozna atomfegyvereket bevetni, ha „provokálnák” nukleáris fegyverekkel.

A nagyon feszült, Phenjan és Szöul közötti kapcsolatok novemberben tovább romlottak az észak-koreai kémműhold felbocsátását követően, és felfüggesztették a két ország által 2018-ban a katonai feszültségek csökkentéséről kötött megállapodást.

A plénum számos kérdést tárgyalt a folyó évi költségvetési terv végrehajtásának eredményeinek összegzésével, a jövő évi költségvetés tervezetével, valamint az év politikai és pártpolitikai eredményeinek összegzésével kapcsolatban. A KCNA beszámolója szerint a fórum méltatta a „politika, a védelem és a diplomácia területén bekövetkezett változásokat és előrelépéseket”.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.