A náci időket idézi Kijev őshonos népekről szóló javaslata az orosz elnök szerint

2021. június 10., 09:34
ma7

A náci Németország eszméire emlékeztet az az ukrán törvénytervezet, amely tősgyökeres és nem tősgyökeres népekre osztja Ukrajna lakosságát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, a Rosszija 1 és a Rosszija 24 televízióban szerda este bemutatott interjúban.

Őshonos népek
Fotó: TASR
Vlagyimir Putyin elítélte az ukrán törvényjavaslatot

Az Ukrajna tősgyökeres népeiről szóló törvényjavaslatot kommentála, amely az oroszokat nem sorolja ebbe a kategóriába. Putyin hangsúlyozta, hogy „negatívan” viszonyul a kezdeményezéshez.

A javaslat szerint kizárólag az Ukrajna területén kívül saját államalakulattal nem rendelkező népeket ismerik el őshonosnak.

Ezek alapján Kijev álláspontja nyilvánvalóvá vált, miszerint az országban élő magyarokat és számos más kisebbséget nem tekintenek őshonosnak a saját szülőföldjükön.

Az Ukrajna őshonos népeiről szóló törvénytervezet szövegéből világossá válik, hogy a jogszabályt leginkább egyetlen kisebbségre „szabták”: Kijevben nem is rejtik véka alá, hogy elsősorban a krími tatároknak kívánnak kedvezni – írta a Kárpátalja hetilap.

Kiemelt szerepüknek politikai okai vannak, a Krím és a krími tatárok kérdése szimbolikus jelentőségűvé vált Ukrajna számára a 2014-es orosz bevonulás óta"

- magyarázta Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója. A szakértő kifejtette, hogy a törvény valójában három türk nyelvű népnek is őshonos státust adna: a krími tatárokon kívül a néhány ezres krími karaita és krimcsák közösségnek is, amelyek a főképp muszlim vallású krími tatárokkal szemben a judaizmus különféle változatait követik.

Kövesse facebook oldalunkat is!