2020. december 7., 18:21

A moldovai alkotmánybíróság felfüggesztette az elnöki jogköröket korlátozó törvény hatályba lépését

Felfüggesztette hétfőn a moldovai alkotmánybíróság annak a törvénynek a végrehajtását, amellyel a parlament kivonta az elnök hatásköréből, és saját maga alá rendelte a titkosszolgálatok felügyeletét - közölte a törvényszék sajtószolgálata.

Moldova Litvinenco - Sandu
Sergiu Litvinenco és Maia Sandu megválasztott államfő
Fotó: Today.md

A közlemény szerint a december 3-án elfogadott törvénnyel "a parlament megfosztotta az államfőt az információs és biztonsági szolgálat tevékenysége koordinálásának és vezetése jóváhagyásának lehetőségétől".

A testület döntése indoklásában kiemelte, hogy a jogszabály beterjesztői nem támasztották alá megfelelő érvekkel álláspontjukat. Közölte azt is, hogy a törvényszék befogadta Sergiu Litvinencónak, az Európa-barát Akció és Szolidaritás (PAS) párt egyik képviselőjének panaszát, aki az említett törvény alkotmányossági felülvizsgálatát kérte, és azt, hogy a döntésig függesszék fel a törvény végrehajtását.

A törvényjavaslatot, melyet a leköszönő oroszbarát elnököt, Igor Dodont támogató, a parlamentben többségben lévő Moldovai Szocialisták Pártja (PSRM) terjesztett be, első és második (végleges) olvasatban is megszavazták a képviselők.

A november közepén elnökké választott Maia Sandu hatalombitorlásra irányuló próbálkozásnak minősítette a törvény elfogadását, szerinte ezzel "elnökségének kezét akarják megkötni".
Dodon elnöki megbízatása december 23-án ér véget. Sandu beiktatását december 24-én vagy 25-én tartják.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.