2022. július 15., 12:28

A miniszterelnök lett az ügyvezető államfő Srí Lankán

Srí Lankán ideiglenesen Ranil Vikremeszinghe kormányfő tölti be a megüresedett államfői tisztséget - közölte pénteken a miniszterelnöki hivatal. Jövő héten a parlament a tervek szerint megválasztja az ország új elnökét.

Az elnök lelépett
Fotó: Facebook/ma7
Gotabaja Radzsapaksza - Ranil Vikremeszinghe

Vikremeszinghe azután vállalta el a megbízatást, hogy Gotabaja Radzsapaksza elnök szerdán elmenekült az országból a hónapok óta tartó kormányellenes tüntetések hatására.

Az alkotmányban előírtaknak megfelelően Ranil Vikremeszinghe letette az államfői hivatali esküt - derült ki a miniszterelnökség közleményéből.

Mahinda Japa Abejvardena parlamenti elnök péntek reggel bejelentette, hogy elfogadta Radzsapaksza lemondását. Az eddigi államfő jelenleg Szingapúrban tartózkodik.

A Srí Lanka-i parlament július 20-án választja meg Radzsapaksza utódját a 2024 novemberében lejáró ciklus végéig - közölte pénteken a parlamenti szóvivői iroda. Az elnökségi jelölések július 19-én érkeznek be, és a képviselőknek másnap kell szavazniuk - tájékoztatott a házelnöki hivatal.

Radzsapaksza szombaton távozott el rezidenciájáról, miután tüntetők megrohamozták lakhelyét, és rossz gazdálkodással vádolták meg, miközben Srí Lanka történelmének legsúlyosabb gazdasági válságát éli át.

Az elnök szerdán úgy hagyta el hazáját, hogy előbb a Maldív-szigetekre utazott, majd egy nappal később tovább repült Szingapúrba. A városállamból küldte el lemondólevelét.

Ő az első államfő, aki lemondott 1978 óta, amikor Srí Lankán elnöki rendszert vezettek be.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.