2023. január 19., 10:00

A Meloni-kormány három hónap kormányzás után sem veszített támogatottságából

Az Olasz Testvérek (FdI) párt támogatottsága megközelíti vagy már túl is lépi a harminc százalékot az október 22-én esküt tett kormány harmadik hónapjának végéhez közeledve, ahogyan az a legutolsó, szerda este közölt felmérésekből kiderült.

giorgia meloni
Fotó: TASR/AP

Az Il Giornale jobboldali napilapban közölt adatok szerint

továbbra is a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek számít a legnagyobb pártnak: 28,8 százalékon áll.

Az FdI a szeptember 25-i választásokon 26 százalékot szerzett.
A második helyre a volt miniszterelnök Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) tornázta fel magát, és jelenleg 17,5 százalékra mérik, ami erősödést jelent a szeptemberi 15,4 százalékhoz képest.

Harmadik a Demokrata Párt (PD) 16,3 százalékkal a szeptemberi 19 százalékhoz képest. A kongresszusra és új főtitkárválasztásra készülő baloldali pártot ideiglenesen a szeptember végén lemondott főtitkár, Enrico Letta irányítja.

A Matteo Salvini vezette jobboldali Liga támogatottsága 8,6 százalékos, ami enyhe csökkenést jelent a szeptemberi 9 százalék után.

A Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) valamivel meghaladja a 7 százalékot a korábbi 8 százalékhoz képest.
Az FdI, a Liga és a FI alkotta hármas ereje 44, 5 százalékot mutat, de ha hozzávesszük szövetségeseiket, megközelítik az 50 százalékot.

A baloldali koalíció nem éri el a 22 százalékot.

A La Repubblica baloldali napilapban közölt felmérések 31,3 százalékra tették az Olasz Testvérek támogatottságát, és csak 14,2 százalékot adtak a PD-nek.

Ugyanakkor majdnem 8 százalékot tulajdonítottak a Carlo Calenda vezette Akció és a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) szövetségének.

A mérések szerint sem az energiaválság, sem az infláció nem befolyásolta egyelőre negatívan a kormány támogatottságát.

A koalíciós partnerek közti ellentétek sem szorították vissza a kabinet népszerűségét: többek között az FdI fenntartással fogadja a Liga törekvéseit az észak-olaszországi tartományok minél gyorsabb autonómiája megteremtésére, miközben a Liga nem támogatja teljes mértékben az FdI javaslatát a közvetlen elnökválasztás bevezetéséről attól tartva, hogy ez az Olasz Testvérek támogatottságát erősítené.

Január 15-én Giorgia Meloni videóüzenettel ünnepelte meg kormánya 100. napját, és saját 46. születésnapját. Az országot egyesítő Giuseppe Garibaldit idézte:

Vagy megteremtjük Olaszországot, vagy a halál!

A felméréseket belpolitikai teszt követi február 12-én és 13-án, amikor az ország két legnagyobb tartományában, Lazióban és Lombardiában helyhatósági választásokat tartanak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.