2022. január 6., 17:42

A megkérdezett amerikaiak mintegy fele nincs kedvező véleménnyel az FBI-ról

Csökken az amerikaiaknak a Szövetségi Nyomozó Irodába (FBI) vetett bizalma, derül ki a Rasmussen közvélemény-kutató friss felméréséből.

FBI Washington
Fotó: wikimedia.org

A 1000 valószínű választó megkérdezésével, december végén telefonon készített kutatás szerint

2020 májusában még a megkérdezettek 60 százaléka volt kedvező véleménnyel a bűnüldöző szervről, míg most ez az arány már csak 46 százalék;

köztük 15 százalék, aki úgy válaszolt, hogy nagyon kedvező a véleménye az FBI-ról.

A relatív többség, 47 százalék véleménye negatív a szervezetről;

26 százalék egyenesen azt mondta, hogy nagyon rossz a véleménye az FBI-ról. A kutatás hibahatára 3 százalék.

A Breitbart jobboldali hírportál a kutatásból azt emeli ki, hogy

a valószínű szavazó amerikai állampolgárok 46 százaléka egyetért azzal a megállapítással, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Joe Biden amerikai elnök „személyes Gestapója”.

A kijelentést Roger Stone, Donald Trump előző elnök korábbi tanácsadója tette. Mint fogalmazott, az FBI élén „politikai verőlegények” csoportja áll, akik Biden „személyes Gestapójaként” használják a hivatalt. Ezzel még a demokrata párti szavazók 30 százaléka is egyetért. A republikánusok között csaknem a megkérdezettek kétharmada értett egyet a megállapítással, és a politikailag nem elkötelezett válaszadók között is 47 százalék azok hányada, akik így gondolják.

A kutatásból az is kiderül, hogy Christopher Wray FBI-igazgató megítélése is romlott.

Jelenleg a megkérdezettek mindössze 26 százaléka véli úgy, hogy Wray függetlenül vezeti a nyomozó irodát, és 50 százalék azt gondolja, hogy Joe Biden befolyásolja a döntéshozatalban. Wrayt egyébként 2017-ben Trump nevezte ki az FBI élére. Nem sokkal kinevezése után még fordított arányokat mutattak a felmérések; 2017 májusában 53 százalék tartotta az igazgatót függetlennek, és 26 százalék gondolta azt, hogy az elnök irányítja.

A relatív többség szerint egyébként Wray nem végez se jobb, se rosszabb munkát elődjeinél. A felmérés szerint a megkérdezettek 37 százaléka van ezen az állásponton. 25 százalékuk szerint rosszabb FBI-igazgató, mint elődei, és mindössze 10 százalékuk véli úgy,  hogy jobban végzi a dolgát, mint a hivatal korábbi első emberei.

A Breitbart azt írja, hogy politikai irányultság szerint nagy eltérés figyelhető meg az FBI megítélésében. A demokrata párti szavazók 63 százalékának kedvező benyomása van a nyomozó irodáról, míg a republikánus szimpatizánsok és a nem elkötelezettek 38, illetve 35 százaléka van így ezzel. Az ö körükben 56 és 57 százalék az FBI-ban nem bízók aránya.

A felmérést azt követően készítette a Rasmussen, hogy novemberben szülők tömegei tiltakoztak

- a többi között a washingtoni Capitolium épülete előtt is - amiatt, hogy kiskorú gyermekeknek a szülők tudta nélkül a homoszexualitásról tartottak „érzékenyítő” foglalkozásokat egyes iskolákban.

A tüntetések után Merrick Garland igazságügyi miniszter arra utasította az FBI-t, hogy figyelje meg a tüntető szülőket.

Az ügyben Garland minisztert meghallgatásra idézték be a kongresszusba.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!