2022. szeptember 23., 13:28

A magyar államfő Amerikában

Novák Katalin Magyarország államfője egy hosszabb látogatást tesz az Amerikai Egyesült Államokban.

Egy hétig Amerikában
Fotó: 888.hu
Novák Katalin

A köztársasági elnök még a hét elején érkezett az USA-ba, ahol felszólalt az ENSZ közgyűlésén.

Részt vett az ENSZ női állam- és kormányfőknek szervezett fórumán, tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatójával, valamint megbeszélést folytatott Ronald Lauderrel, a Zsidó Világkongresszus elnökével, és több más nemzetközi, amerikai zsidó szervezet vezetőjével.

Amerikai programjának részeként Novák Katalin az ország különböző térségeibe is ellátogat és amerikai magyar szervezetek képviselőivel is találkozik majd.

Magas rangú állami kitüntetést is átadott, miután San Diego-i otthonában kereste fel a magyar születésű, zsidó származású, Edith Eger, azaz Éger Edit írót, pszichológust, holokauszttúlélőt.

A 95 éves terapeuta, aki a poszttraumás stressz-szindróma kezelésében szerzett hírnevet, a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vehette át az államfőtől.

Éger Editet a saját, háborús időkben szerzett traumája okozta szenvedés enyhítésének szándéka indította el a pszichológusi pályán. A náci koncentrációs táborban megélt időszakról szól A döntés című, 2017-ben megjelent visszaemlékezéskötete, amely a The New York Times és a The Sunday Times sikerlistáján szerepelt. Második könyve Ajándék − 12 lecke, hogy miként menthetjük meg az életünket címen 2020-ban jelent meg. Éger Edit a közmédiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a magyar szív és lélek mindig élni fog, sokáig, és hozzátette, hogy ő mindig, amíg csak él magyar lesz.

Novák Katalin csütörtökön ellátogatott az amerikai−mexikói határ kaliforniai szakaszán álló határfalhoz, ahol az amerikai vám- és határőrség helyi ügynöke adott tájékoztatást a jelenlegi migrációs tapasztalatokról.

A magyar államfő Egyesült Államokbeli látogatásának hivatalos programjai hétvégén Los Angelesben folytatódnak, ahol a többi között egyetemen tart előadást a magyar családtámogatás lépéseinek tapasztalatairól, találkozik a nyugati parton élő magyar tudósokkal, helyi zsidó közösségi vezetőkkel, majd vasárnap részt vesz a református magyar közösség családi napján is. Kaliforniából az államfő az Egyesült Államok közép-nyugati államaiba utazik, ahol előadást tart, és szintén találkozik a helyi magyarok szervezeteinek képviselőivel.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.